Dé kastanje van Nijmegen redt het, maar is voorgoed veranderd

videoNIJMEGEN - Er is een flinke hap uit de kroon van de beroemde kastanjeboom aan de Marikenstraat. De monumentale reus gaat het wel redden volgens boomverzorgers. ,,Het groeit in een jaar of vijf weer dicht. Maar de vorm is voorgoed veranderd.”

Quote

De wind heeft nu vrij spel door dat gat in het bladerdak.

Marc de Koninck, Buurtbewoner

Door de recente stormen waren er takken afgescheurd. De brandweer heeft ze afgelopen zaterdag weggehaald. ,,Met grof geweld’’, zegt buurtbewoner Marc de Koninck. ,,Het had meer weg van slopen. De brandweermannen zijn met een hoogwerker aan de slag gegaan en moesten eerst door het bladerdak heen om bij de losse takken te komen.” De Koninck vreest dat deze kaalslag op den duur het einde van de boom betekent. ,,De wind heeft nu vrij spel door dat gat in het bladerdak.”

De gemeente Nijmegen heeft dinsdag gespecialiseerde boomverzorgers laten komen. Om de schade op te nemen en verder te snoeien. Zij zijn optimistischer over de toekomst van de boom. ,,Er is inderdaad nogal wat weggehaald aan één kant’’, zegt Thijs van der Velden. ,,Zo raakt de boom uit balans. Daarom halen we ook aan de andere zijden hout weg zodat het gewicht gelijk wordt verdeeld.”

‘Een stille getuige’

Volledig scherm
De gehavende kastanjeboom bij monument De Schommel aan de Marikenstraat. © Bert Beelen

Zijn collega Robin Sanner heeft bovenin de boom het snoeiwerk van de brandweer afgemaakt. ,,Als de zaagsneden goed zijn, sluit de boom dat zelf af. De natuur is sterk.” De brandweer heeft juist gehandeld, zeggen de boomverzorgers. Van der Velden: ,,Veiligheid is belangrijk. Er zitten hier vaak mensen, dan wil je geen vallende takken.”

De beschadigde boom is een boom met een verleden. Een stille getuige. Het is een van de twee kastanjes die in de oorlog op het speelplein stonden van de kleuterschool aan de Lange Burchtstraat. De school werd tijdens het bombardement op 22 februari 1944 vol geraakt. Daarbij kwamen 24 kinderen en 8 religieuzen om.

Onder de bomen staat het monument De Schommel dat deze gebeurtenis herdenkt. Door de leeftijd en de bijzondere locatie heeft de kastanje een grote waarde. Vandaar buurtbewoners zich ongerust maken. De gemeente Nijmegen liet dit weekend  weten deze boom net zo belangrijk te vinden.

Volledig scherm
De speelplaats van de voormalige kleuterschool met zijn kastanjebomen. Op het plein aan de Marikenstraat staat nu oorlogsmonument De Schommel met nog steeds deze bomen. © Oorlogsdoden Nijmegen
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen