Minister Grapperhaus tijdens herdenking bij de Schommel.
Volledig scherm
PREMIUM
Minister Grapperhaus tijdens herdenking bij de Schommel. © Bert Beelen

De ramp die lang werd weggestopt

column 't pleinDe weggedrukte ramp. Zo typeerde De Gelderlander het bombardement van 22 februari 1944 op Nijmegen midden jaren negentig. In 20 seconden werd het stadshart weggevaagd, maar ook het leven en toekomst van zo'n 800 burgers. 

Rob Jaspers

Rob Jaspers, oud-journalist voor de Gelderlander, schrijft als bevlogen kenner en betrokken inwoner van Nijmegen over wat er speelt in zijn stad. In 2014 werd hij uitgeroepen tot Nijmegenaar van het Jaar.
Klik voor eerdere columns

Duizenden families droegen hierna de pijn in stilte. De kerk liet vanaf de preekstoel horen 'God kastijdt hen die hij lief heeft'. Familieleden van de getroffenen drongen in de eerste jaren vaak vergeefs aan op een herdenking. Dat werd als lastig beschouwd, want de daders waren immers ook onze bevrijders. Zo gebeurde het dat de pijn in een doofpot gestopt werd.

Pas in de jaren negentig kwamen er ontelbare verhalen naar boven van overlevenden en in 2000 werd het herdenkingsmonument De Schommel onthuld.

Miskenning van het leed
De waarheid kan pijn doen, maar erover zwijgen nog meer. Dat zei minister Grapperhaus dus 76 jaar na het verwoestende bombardement. Hij schaamde zich voor de oorverdovende stilte van de regering in al die decennia. Een miskenning van ongelooflijk veel leed, noemde hij het. Dit laatste begon al in 1944 in Londen toen koningin Wilhelmina weigerde de Amerikanen om uitleg te vragen.

Het geallieerd geweld uit de lucht, de schaduwzijde van de oorlog, werd door de overheid lang genegeerd. Niet alleen hier trouwens, maar ook in België. In Mortsel vielen in april 1943 936 doden door Amerikaanse bommen. Pas in 2004 stond de Belgische staat er voor het eerst bij stil.

Waanzin van de oorlog
De erkenning van het Nijmeegse leed door de regering liet dus nog langer op zich wachten. Nijmegen is geen uitzondering. Bij geallieerde luchtaanvallen vielen volgens historici meer dan 10.000 burgerslachtoffers in ons land. Die dodelijke 'bijwerking' van de bevrijdingsaanvallen mogen we nooit meer wegstoppen. Het is óók een les over de waanzin van oorlog.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen