Volledig scherm
De oogst was divers: van verwrongen fietsen tot zakken vol kleding en van lege blikjes tot grote stukken plastic. © David van Haren

De rivieroevers van de Waal bij Nijmegen leveren in twee uur dertig zakken afval op

NIJMEGEN - Ruim vijftig leden van vijf verenigingen uit Nijmegen deden zaterdagochtend mee aan de opruimactie van Schone Rivieren, langs de Waal en de Spiegelwaal.

Schone Rivieren is een landelijk initiatief van IVN Natuureducatie, Stichting De Noordzee en de Plastic Soup Foundation. Het doel is om door middel van het opruimen van afval te onderzoeken wat de bron is om deze vervolgens te kunnen aanpakken.

Ook de bewustwording van zoveel mogelijk mensen speelt daarbij een belangrijke rol. Het levert deelnemende verenigingen bovendien een vergoeding voor de clubkas op.

Vibrator

In Nijmegen vond de actie zaterdag voor de tweede keer plaats. Studenten, koorleden en sporters van jong tot oud kregen bij Café de Zon in Lent prikstokken, hesjes en zakken uitgereikt, waarna ze zich verspreidden over de oevers, uiterwaarden en dijken in het gebied.

De oogst was divers: van verwrongen fietsen tot zakken vol kleding en van lege blikjes tot grote stukken plastic. In de 30 volle zakken die de actie opleverde zaten zelfs een vibrator en een enorme knuffel in de vorm van een hamburger. Projectleider Bas van Lith constateert: ,,Verreweg het meeste afval was plastic en de grootste bron was hier de vervuilende recreant.“

Afvalbak-app

Voorafgaand aan de actie presenteerde Mark Stoetzer de door hem ontwikkelde app Trashaware, waarmee gebruikers de dichtsbijzijnde afvalbak kunnen vinden. Ook kunnen mensen een afvalbak die er nog niet in staat, aan toevoegen. ,,Ik hoop hiermee de drempel te verlagen, zodat iedereen op een gemakkelijke manier kan bijdragen aan een schonere wereld”, zegt Stoetzer.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen