Volledig scherm
PREMIUM
Voorzitter Ton van Lieshout van de Stichting Zevenheuvelenloop. © Paul Rapp

De voorzitter van de Zevenheuvelenloop is best druk met de wereld een beetje mooier maken

UBBERGEN - Ton van Lieshout trekt al 36 jaar aan de touwtjes bij de Zevenheuvelenloop. Nu hij 65 is geworden, denkt hij na over zijn vertrek. ,,Maar het is allemaal niet zo eenvoudig.’’

Quote

Toen is eigenlijk het hardlopen mijn redding geweest van drank en drugs

Dat moest anders kunnen, dachten ze toen ze het aantal deelnemers aan de hardloopwedstrijd elk jaar zagen groeien. Aan de hand van foto’s, films en op meerdere plekken onderweg genoteerde startnummers slaagden ze er steeds in om aan elke hardloper te kunnen vertellen hoelang er over de 15 kilometer was gedaan. Maar het werd ondoenlijk. 

De oplossing werd een chip - de championchip - die aan de schoen vastgemaakt kon worden, een oplossing die later een grote onderneming werd en na de verkoop ervan Ton van Lieshout en zijn kompanen een financieel zorgeloos bestaan opleverde.

Iedereen telt mee

Maar Van Lieshout werkt nog hard. ,,Kijk’’, wijst hij naar zijn laptop, ,,ik heb gisteravond na middernacht nog mails lopen versturen.’’ Het is allemaal werk dat bijdraagt aan zijn levensdoel: de wereld een stukje beter maken. Door zorg te hebben voor het milieu, en door de maatschappij meer inclusief te maken: iedereen telt mee, is zijn devies.

Een oude kraker is hij, kind van de punkbeweging in de jaren zeventig. ,,We waren echt politieke krakers, tegen de leegstand.’’ 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. 't Plein: Tuinvogeltelling
  PREMIUM
  COLUMN

  't Plein: Tuinvogel­tel­ling

  NIJMEGEN - Onlangs las ik in een studie dat door de ruilverkaveling zo'n 80 procent van de akkervogels is verdwenen. Het te open weidelandschap is de oorzaak. Gelukkig las ik tegelijk over de kansen om die vogels weer terug te krijgen. Op de Doornikse Natuurakkers bij Lent waar heggen, struiken, bloemrijke velden en fruitbomen weer een prominente plek hebben gekregen, zijn intussen weer 59 soorten broedvogels gespot. Dit zou de 'gewone boer' toch moeten stimuleren rond zijn akkers ook (weer) zulke échte natuurstroken aan te leggen.
 2. Eerste P-plaatsen voor bakfietsen op Hertogplein als proefproject: ‘Ik wil niet dat klanten een bon krijgen’

  Eerste P-plaat­sen voor bakfietsen op Hertog­plein als proefpro­ject: ‘Ik wil niet dat klanten een bon krijgen’

  NIJMEGEN - Op het brede trottoir van het Hertogplein in Nijmegen zijn drie speciale parkeerplaatsen voor bakfietsen ingericht. In opdracht van de gemeente zijn op de stoep voor speelgoedwinkel De Regenboog vakken gemarkeerd met een bakfietssymbool. Zo kunnen bakfietsbestuurders - onder anderen klanten van de speelgoedshop - hun voertuig kwijt terwijl ze even snel een boodschap doen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen