Demonstranten in de bus van Aldenhof naar Plein 1944 voor behoud Lijn 4

NIJMEGEN- 'Onze bus moet blijven.' Onder dit motto voeren wijkbewoners van de Nijmeegse wijk Aldenhof vandaag actie tegen het verdwijnen van Buslijn 4, van busmaatschappij Breng. De bus rijdt van en naar Aldenhof, maar de lijn verdwijnt per 10 december uit het rittenschema. Dit tot ongenoegen van bewoners én de Nijmeegse SP.   

Muzikanten, protestborden en petitielijsten. Alles werd uit de kast gehaald om het ongelijk van de besluitvoerders, van moederbedrijf Conexxion en de provincie Gelderland, te bewijzen. Jong en oud verenigden zich en stapten om 13.00 uur in de bewuste bus 4.  

Hobbelig ritje 

De tekst gaat onder de foto verder

Volledig scherm
Protestgroep op Plein 1944 © De Gelderlander

Ondanks een ietwat norse buschauffeur trokken bewoners en leden van de lokale SP ten strijde. De chauffeur was duidelijk niet gediend van de actie en maakte er een 'hobbelig ritje' van. Dit weerhield de demonstranten er niet van uit volle borst hun zelfgeschreven liedjes te zingen en handtekeningen te verzamelen. 

De meningen van de passagiers waren duidelijk. ,,We laten niet meer met ons sollen", steekt buurtbewoonster Ria van Pelt (72) van wal. Ze ergert zich groen en geel aan het besluit om de buslijn op te doeken. ,,Bij de provincie zeggen ze gemakkelijk 'jullie kunnen naar de volgende halte', maar zo makkelijk gaat dat niet. Er is al vijftig jaar gesodemieter met de bus. Het is een komen en gaan van verschillende lijnen, en nu ook deze weer." 

Waarom ons?

Ze krijgt bijval van mede-buurtbewoonster Henny Lukassen (72). ,,Het is zo jammer. We zijn een oude buurt, er is al bijna niets. Waarom moeten ze nou uitgerekend ons hebben?". Lukassen maakt veel gebruik van de bus van Aldenhof naar het centrum en is afhankelijk van de lijn. ,,Ik ben slecht ter been, ik heb die bus nodig. Met het verdwijnen van de bus ontnemen ze mij mijn levensvreugde", zegt Lukassen bedroefd. Wil Been (80) zit in hetzelfde schuitje: ,,Als de bus er niet meer is, hoe kom ik dan bij de dokter en de winkel? Het is een kriem."

Quote

Met het verdwijnen van de bus ontnemen ze mij mijn levens­vreug­de

Help de ouderen

,,Vier, dertien, vijftien", somt studente Nienke Wikkerink (20) de verdwenen buslijnen op. Zelf tekent ze de petitie graag als ze hier mensen mee kan helpen. ,,Er zijn al twee lijnen verdwenen op deze route. Er rijden veel bussen naar de universiteit en het centrum, maar naar Aldenhof maar één. Met deze lijn gaan veel oudere mensen. Voor hen is deze belangrijk, dus waarom moet hij weg?"  

Niet alleen de buspassagiers moesten overtuigd worden. Ook op Plein 1944 werd alles uit de kast gehaald om extra handtekeningen te verzamelen. Een spandoek, de liederen uit de bus en het fanatisme van de betogers moeten mensen overtuigen zich in te zetten voor de kwestie. 

Publieke voorziening

De buslijn verdwijnt omdat deze niet rendabel genoeg is. Om hoeveel passagiers het gaat kan busmaatschappij Breng niet zeggen. ,,Dat hebben we gedeeld met de provincie Gelderland. Het aantal was dermate laag dat we hebben besloten de lijn op de heffen", aldus een woordvoerder van Breng. Deze redenering staat haaks op die van Marloes Piepers, lid en actievoerder van de SP: ,,Een busverbinding is een publieke voorziening, waarom moet hij dan rendabel zijn?"

Volledig scherm
Wil Been (80) in protest op Plein 1944. © De Gelderlander
Volledig scherm
Protestnummers in lijn 4 vanuit Aldenhof © De Gelderlander
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen