Volledig scherm
Het briefje met ‘help’ in spiegelbeeld. © Bert Beelen

Deze briefjes hielpen overvallen echtpaar uit benarde situatie

NIJMEGEN - ,,Mijn ouders zijn helemaal in shock,” zegt de zoon van het oudere echtpaar - 70 en 75 - jaar dat opgesloten werd in hun eigen huis na een overval. Drie mannen met bivakmutsen op drongen kort voor middernacht een riante vrijstaande villa in aan de Kerkstraat. Een van hen had een vuurwapen bij zich. Ze wilden geld hebben. Het echtpaar werd achtergelaten, opgesloten in het eigen huis. 

De zoon laat de twee briefjes zien, de woorden ‘Help’ en ‘112’ die zijn ouders schreven en voor het raam hingen. In spiegelschrift geschreven. ,,Maar dat hoefde natuurlijk helemaal niet, als je de briefjes tegen het raam houdt is de tekst gewoon leesbaar.”  

Toevallige voorbijganger

Volledig scherm
Het briefje met 112 in spiegelbeeld. © Bert Beelen

Een toevallige voorbijganger op de fiets zag het echtpaar kort na één uur ‘s nachts tegen het raam bonken, ze knipperden met het licht - zo wisten ze zijn aandacht te trekken. Hij liep de oprit op en zag het hevig ontdane echtpaar een briefje in de lucht houden met daarop de tekst ‘Help, 112!’ De man informeerde direct de politie, waarna een agent de bewoners kon bevrijden uit de kamer. De overvallers waren toen al ruim en breed vertrokken. 

De slachtoffers waren dinsdag te ontdaan om de pers te woord te staan. Hun zoon deed kort het woord. ,,Gelukkig zijn ze niet aangeraakt, daar zijn we blij om. Maar ze moeten bijkomen, ze zijn behoorlijk van slag, de schrik zit er goed in. Het heeft een gigantische impact. Ook op ons, de familie.” Hij hoopt dat de daders tot bezinning komen. ,,Dat ze zich realiseren wat ze ze hebben aangedaan.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. PREMIUM
    Bij de politierechter

    Agent racist noemen en vergelij­ken met nazi's pikt de rechter niet

    Het is een uur of elf 's avonds wanneer meneer B. (48) op 25 augustus 2017 op het station in Zwolle aankomt. Hij heeft een uurtje de tijd om de laatste trein te halen en besluit de buurt wat te verkennen. Daarbij stuit de Nijmegenaar op twee agenten die hem om zijn legitimatie vragen. Volgens B. spreken ze hem op onbeschofte wijze aan door hem onder andere meteen te tutoyeren. Etnisch profileren omdat hij uit Suriname komt, zo vermoedt hij. Hij voelt zich behandeld als een crimineel en beschuldigt de agenten van racisme, waarop aanhouding volgt.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen