Bij patiënten verdacht op het corona-virus wordt gebruik gemaakt van een sluis naar de patiëntenkamer om verdere besmetting te voorkomen.
Volledig scherm
Bij patiënten verdacht op het corona-virus wordt gebruik gemaakt van een sluis naar de patiëntenkamer om verdere besmetting te voorkomen. © COR DE KOCK

Deze maatregelen nemen ze tegen het coronavirus in het Radboud-ziekenhuis Nijmegen

NIJMEGEN - Mensen die zich melden met ziekteverschijnselen die wijzen op een besmetting met het corona-virus, kunnen worden opgenomen in elk ziekenhuis in de regio. Er is geen ziekenhuis, ook het Radboudumc niet, aangewezen als centraal behandelcentrum.

Ook gelden verder geen extra noodmaatregelen voor het coronavirus, zoals bij bijvoorbeeld een uitbraak van het zeldzame Ebola-virus het geval zou zijn. ,,Een geïsoleerde verpleging in een kamer met sluis volstaat. Daarmee willen we voorkomen dat het coronavirus zich verder kan verspreiden”, aldus een woordvoerster van het Radboudumc. 

Protocol

Dat volgt het protocol dat rijksgezondheidsdienst RIVM voor alle ziekenhuizen heeft vastgesteld. ,,De ziekenhuisaanpak is niet heel anders dan bij een gewoon griepvirus”, aldus de woordvoerster. ,,Met dit verschil dat we nog niet weten hoe het coronavirus zich op langere termijn zal gedragen. Daar zijn we extra alert op.”

Anders dan bij grieppatiënten draagt het medisch personeel bij coronaverdenking naast isolatiekleding ook een spatbril. Dat moet het risico voor overdragen verder terugdringen. 

Isolatieverpleging kan zo mogelijk ook thuis worden toegepast. ,,De patiënt krijgt een mond- en neusmasker op”, meldt de woordvoerster. Vervolgens wordt het algemene virusprotocol gevolgd van de Wereldgezondheidsorganisatie. ,,Dat wil zeggen: we vragen na waar precies de patiënt geweest is. Ook volgt een onderzoek om de symptomen in kaart te brengen.”

Longen

Bij een corona-verdenking worden laboratoriumtesten aangevraagd bij het RIVM en het Erasmus MC. ,,Voor specialistische corona-onderzoeken nemen we materiaal af uit de longen. Gezocht wordt naar genetisch materiaal van het nieuwe coronavirus.” 

Bij een positieve test, zo meldt RIVM, gaat de GGD een zogeheten contactonderzoek verrichten. ‘Alle mensen met wie de patiënt tijdens de besmettelijke periode contact heeft gehad, moeten hun gezondheid in de gaten houden.’ 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen