Volledig scherm
Burgemeester Slinkman op bezoek bij het diamanten paar. © Joop Verstraaten

Diamanten echtpaar in Groesbeek: Catrien was al op haar vijftiende met Jan

GROESBEEK - Het is nu 66 jaar geleden dat Jan Kosman (83) zijn oog liet vallen op Catrien Wennekers (81). Catriens vader Wim Wennekers kwam - met paard en wagen - met manufacturen (kleding, textiel) langs de deur: Catrien hielp hem altijd op zaterdag, want dan had ze vrij van school.

Jan fietste vanaf dat moment menigmaal naar Breedeweg in de hoop Catrien tegen te komen. Op een gegeven moment trof hij Cartrien op de Pannenstraat in Groesbeek en daar werd de afspraak gemaakt om samen te gaan fietsen: vanaf die tijd was het jonge stel, Jan was 17 en Catrien 15 jaar, bij elkaar.

De vader van Catrien vroeg Jan op enig moment of hij niet ook met manufacturen langs de deur wilde gaan zodat Jan en Catrien later de zaak over konden nemen. Jan was automonteur en moest daar eerst eens stevig over nadenken. Maar hij kocht toch een een bestelwagen Opel Olympia, die hij helemaal ombouwde tot verkoopwagen voor manufacturen.

Sterke drank

Hij bouwde in drie maanden tijd een flinke klantenkring op bij boerderijen achteraf in Mook, Middelaar, Katwijk en Lienden. Op 19 augustus 1958 trouwden ze in Breedeweg en werd er feest gevierd in het toenmalige parochiehuis. Sterke drank was eigenlijk taboe, maar Jan had daar graag een bekeuring van 25 gulden voor over.

Het zakendoen zat zowel Jan als Catrien in het bloed. Cartrien bestierde de winkel in Breedeweg terwijl Jan de weg op ging. Het stel breidde de zaak al snel uit met damesmode onder de naam Modehuis Wennekers. Ook dat was een schot in de roos zodat ze het imperium uitbreidden met Wennekers Meubels in een voormalige kippenschuur aan de Eerste Colonjes in Groesbeek waar ze 10 jaar gezeten hebben. 

Meubels

Tien jaar later begonnen ze (1980) aan de Ambachtsweg een grote meubelzaak Wennekers Meubelen, die bekendheid genoot in de hele regio. In 1991 werd bakkerij De Vecht aan de Ambachtsweg gekocht waarin de Wennekers Slaap Speciaal zaak werd geopend.

Volledig scherm
Jan en Catrien Kosman - Wennekers. © Joop Verstraaten

Jan en Catrien hebben twee kinderen gekregen een zoon en een dochter en 5 klein kinderen. De beide kinderen zijn na het doorlopen van de detailhandelschool ook in het bedrijf gekomen evenals de aanhang. Sinds ze genpensioneerd zijn mag Catrien graag wandelen, fietsen, puzzelen, kaarten en ze volgt De Treffers. Ook Jan is een fervent Treffers-aanhanger .

Afgelopen weekend is het feest al gevierd. Burgemeester Mark Slinkman heeft woensdagmorgen een bezoek gebracht aan het diamanten paar. Hij bracht een bloementaart en een ingelijste trouwactie (kopie) van 19 augustus 1958 mee. Ook ontving het paar felicitaties van koning Willem Alexander en de commissaris van de koning in Gelderland Clemens Cornielje.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen