Volledig scherm
© ANP

Docent wil ook wel een week staken als het moet

NIJMEGEN - Verreweg de meeste basisschoolleraren in het land leggen aanstaande donderdag het werk neer. Sterker nog, een ruime meerderheid van hen is zelfs bereid een week te staken, als ze daarmee voor elkaar krijgen wat ze willen: minder papieren rompslomp, meer loon, en meer 'handjes in de klas'.

Dat blijkt uit een enquête van deze krant, die door bijna 1.000 juffen en meesters - verspreid door heel Nederland - is ingevuld. Van de 955 deelnemende onderwijzers, geeft 924 respondenten aan donderdag mee te doen aan de staking. Op de vraag of ze bereid zouden zijn in plaats van een dag ook een week te staken, antwoordden 834 (ruim 87 procent) leraren 'ja'.

Bewust gekozen

Jan van de Ven van PO in Actie, herkent zich wel in die cijfers. ,,In het voorjaar hebben we al geroepen dat we bereid zouden zijn de scholen een week dicht te gooien.’’ De stakende partijen, zo zegt Van de Ven, hebben er bewust voor gekozen niet alles in één keer in te zetten. ,,Maar je kunt je voorstellen, dat als wij niet geregeld krijgen wat we geregeld willen hebben, dat we na 5 oktober gewoon doorgaan.’’

Manifestatie

De staking van donderdag, die gepaard gaat met een manifestatie in het Haagse Zuiderpark, moet de politiek bewegen meer geld beschikbaar te stellen voor het basisonderwijs. De leraren willen meer salaris, meer onderwijsondersteunend personeel, meer tijd om lessen voor te bereiden, minder administratieve lasten, en kleinere klassen. Hier is volgens de vakbonden 500 miljoen euro voor nodig.

Morgen blikt deze krant uitgebreid vooruit op de grote landelijke onderwijsstaking. De Gelderlander liep onder meer een ochtend mee op een basisschool in de regio. Verder komen alle resultaten uit de enquête aan bod en delen onderwijzers hun persoonlijke ervaringen.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!

In samenwerking met indebuurt Nijmegen