Volledig scherm
Ouderen kunnen met een maatje de eenzaamheid te lijf gaan. © Zorggroep Noordwest-Veluwe

Dorpsverbinder moet bewoners van Heumen nader tot elkaar brengen

Tientallen reacties kwamen er op de vacature van de gemeente Heumen: 'Wij zoeken twee personen die voor de duur van één jaar al lerend de functie van dorpsverbinder vorm gaan geven'. Salaris: 3.800 euro bruto bij een werkweek van 36 uur.

Kleinigheidje: de sollicitatietermijn is voorbij. De dorpsverbinders gaan over niet al te lange tijd aan de slag. Anders gezegd, beetje jargon hoort er bij: ze gaan dan het veld in. Want dat doen die dorpsverbinders. Ze zorgen dat inwoners, vrijwilligers en professionals in de dorpen van de gemeente Heumen elkaar kunnen vinden. Dat de oudere inwoner die er graag nog eens op uit wil, te weten komt waar hij hulp of een 'maatje' kan vinden. Waar je terecht kunt voor het invullen van al die lastige formulieren. Hoe het nu moet met je zoon die af en toe toch een pilletje lijkt te slikken of hoe je het aan moet pakken als je in je dorp eens een gezellige koffieochtend wilt houden.

Beter georganiseerd

De dorpsverbinders zijn een klein maar niet onbelangrijk onderdeel van een groot pakket aan plannen waarmee de gemeente Heumen in de toekomst zorg en ondersteuning voor zijn inwoners beter wil organiseren. Met de inzet van professionals - zorginstellingen, maar ook de dorpsverbinders, een nieuw aan te stellen participatiecoach en meer uren voor de jongerencoaches - , maar vooral ook door een beter georganiseerde inzet van vrijwilligers.

Wethouder Frank Eetgerink: ,,Zo heb je wel 30, 40 verschillende maatjesprojecten. Maar als iemand hulp zoekt en geen maatje kan vinden, weet hij of zij vaak niet dat er ergens anders wellicht wel iemand te vinden is die mee wil om bijvoorbeeld boodschappen te gaan doen. Aan de andere kant zijn er mensen die graag iets voor ouderen willen doen, maar geen idee hebben waar ze die kunnen vinden."

Realiteit

Volledig scherm
Janneke is het 'maatje' van mevrouw Bocx. © DG

Natuurlijk speelt op de achtergrond een financiële component mee. In 2015 schoof Den Haag de verantwoordelijkheid voor een groot deel van zorg en welzijn door naar de gemeenten. En dan moet er ook bezuinigd worden. Dat is de realiteit. In de praktijk komt dat neer op 'lichte zorg' waar dat kan - lees: als het even kan steun van vrijwilligers - en 'zware zorg' als het echt nodig is.

,,Maar dat is niet het enige", zegt Eetgerink. ,,Mensen willen zelf ook terug naar een samenleving waarin het niet meer alleen om het individu draait. Dat zie je, dat merk je. Bij die beweging willen we ook aansluiten. Je zou de verandering die we voorstaan ook niet kunnen forceren. Je kunt mensen niet tegen hun wil gelukkig maken. Dus wat we doen is vooral aansluiten bij behoeftes en wensen die er zijn. Om daar achter te komen hebben we de afgelopen jaren tal van gesprekken met onze inwoners gevoerd. Het resultaat daarvan zie je nu terug in ons plan.”

De Heumense aanpak is, vertelt projectleider Jolande Schevers, gebaseerd op drie pijlers. ,,Bij de eerste gaat het om het samen redden. Om verbinding. Hier speelt de dorpsverbinder een belangrijke rol. Hij brengt bewoners, activiteiten en voorzieningen bij elkaar. Als gemeente zorgen we voor een website waarop vraag en aanbod samenkomen. In buurten zijn er 'buurtondersteuners', vrijwilligers die hun buurtgenoten helpen waar nodig.”

Schevers: ,,Bij de tweede pijler gaat het om preventie en ondersteuning in de buurt. We willen een vrijwillige hulpdienst opzetten, gezinnen steunen. Er komt een formulierenbrigade, vrijwilligers die mensen helpen bij formulieren waar ze tegen op zien. Je weet wel, die stapels ongeopende brieven en berichten die maar blijven liggen. Hier speelt de participatiecoach een belangrijke rol. Hij brengt mensen die thuis zitten en bedrijven en organisaties en bedrijven bij elkaar. Zorgen dat zo veel mogelijk mensen een zinvolle besteding krijgen. Maar hier horen ook projecten thuis om gezonder te leven. Ook jongeren benaderen we. Wie 14 jaar is, krijgt van ons een brief waarin staat op welke manieren er hulp te vinden is bij problemen."

Quote

Wie 14 jaar is, krijgt een brief waarin staat op welke manieren er hulp te vinden is bij problemen

Jolande Schevers, Projectleider

Samenwerking

Samenwerking is de derde pijler. Samenwerking tussen zorgaanbieders, welzijnsorganisaties en het werkbedrijf. Eetgerink: ,,Wat dat betreft zagen we een voorbeeld in Maastricht waar een gezin te maken had met maar liefst zeventien organisaties. Organisaties waarvan je je soms moet afvragen of ze wel van elkaar weten wat ze eigenlijk aan het doen zijn."

Waar dit allemaal in uit moet monden? Schevers: ,,In een gemeente waar mensen meer contact hebben met elkaar. Waar belangstelling is voor de ander, waar mensen de behoefte hebben om iets voor een ander te betekenen." In 2022 zouden de contouren van dat voornemen te zien moeten zijn, want tot dan loopt in eerste instantie de agenda van het Heumense actieplan.

Volledig scherm
Het winkelcentrum van Malden als ontmoetingspunt. © Theo Peeters
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen