Volledig scherm
Mais. © Thinkstock

Drama voor boer Jan: storm legt 30 hectare mais plat

NEDERASSELT - Een financiële strop dreigt voor boer Jan Ohlen uit Nederasselt. Door de harde wind van woensdag ligt 30 hectare van zijn mais plat. ,,Helemaal plat. Dramatisch”, zegt hij. 

Ohlen hoopt dat het gewas nog te redden is. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met het hakselen (oogsten) van de planten. Het is echter nog onzeker of de machines wel bij de mais kunnen, omdat de planten op zo'n halve meter hoogte zijn omgebogen. ,,Een kwestie van proberen”, zegt Ohlen, die zijn landbouwgrond heeft aan de Graafseweg en Drutenseweg en in de uiterwaarden.

Regen

Daar komt nog bij dat de regen van donderdag ook roet in het eten kan gooien. Hoe meer regen er op de velden valt, hoe dieper de geknakte planten zakken. Als de planten te laag op het veld liggen, is het volgens Ohlen voor de hakselaar niet meer mogelijk om de mais te oogsten, waardoor het gewas nutteloos wordt.  

In dat scenario ziet de boer veel geld verloren gaan. Op dit moment ligt de maisprijs tussen de 1.500 en 1.900 euro per hectare. Wanneer alle mais verloren gaat, zou het gaan om een verlies tussen de 45.000 en 57.000 euro.

Ook in het Achterhoekse Dinxperlo ging vandaag mais plat als gevolg van de harde wind. Hier ging het echter om amper een hectare.

Lees hier meer over de gevolgen van de storm elders in de regio en in Nederland.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen