Volledig scherm
Betaald parkeren wordt in Nijmegen-Oost mogelijk uitgebreid. © DG

Dreigement in discussie over invoering betaald parkeren in Nijmegen-Oost

NIJMEGEN - Bewoners van de Palestrinastraat in Nijmegen-Oost hebben gisteravond tijdens een informatiebijeenkomst in de Ark van Oost over eventuele uitbreiding van de betaald-parkeerzone, gedreigd met harde acties wanneer de gemeente niet snel stappen onderneemt tegen de parkeeroverlast in de straat.

Een bewoonster: ,,Onze straat staat altijd vol auto's van medewerkers van de supermarkten, bouwvakkers die in de buurt werken en anderen die niet betaald willen parkeren. We stoppen nu nog briefjes onder de ruitenwissers, maar straks gieten we slaolie over de auto’s en daarna steken we de banden lek.” Het dreigement werd met afkeuring ontvangen door de zaal.

De gemeente hield een informatieavond in een bomvolle Ark van Oost over de mogelijke uitbreiding van de betaald-parkeerzone na meer dan 40 verzoeken van bewoners van de Groesbeekseweg/Archipelstraat enerzijds en de Koolemans Beynenstraat anderzijds. Voor de gemeente reden om een onderzoekstraject tot uitbreiding in te zetten.

Parkeerdruk 

Een inventarisatie van onderzoeksbureau Ecorys geeft aan dat er overdag, in tegenstelling tot de ervaring van de Palestrinastraatbewoners, weinig problemen zijn in de bufferzone, de zone rond de betaald parkeerzone. De parkeerdruk is 's avonds echter groot. Bewoners rondom het gebied vrezen dat de druk naar de nieuwe bufferzone wordt verplaatst als de zone van het betaald parkeren wordt uitgebreid.

Tot ergernis van aanwezigen mogen bewoners in die mogelijk toekomstige bufferzones niet meestemmen over al dan niet uitbreiden van betaald parkeren. De enquête wordt alleen gehouden in de straten waar mogelijk betaald parkeren wordt ingevoerd, niet in de straten die daar vervolgens weer last van zouden kunnen krijgen. Vanwege de kritiek van omwonenden gaven medewerkers van de gemeente aan nog eens goed naar dit punt te willen kijken.

Ook gaven bewoners aan dat de problemen het grootst zijn tussen 17.00 en 22.00 uur, wanneer zij thuis zijn en horeca in de omgeving druk bezocht. Betaald parkeren van 09.00 tot 18.00 uur, de enige optie van de gemeente, zou dan geen oplossing zijn. Ook dat aspect wordt door de gemeente alsnog tegen het licht gehouden, zo werd toegezegd.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen