Volledig scherm
© ANP

Dries van Agt over aantijging Molukse treinkaping: 'Ik voel me besmeurd'

Oud-premier Dries van Agt is boos en verdrietig over de aantijging dat hij de opdracht heeft gegeven om de Molukse treinkapers in 1977 dood te laten schieten.

Volledig scherm
Dries van Agt. © DE GELDERLANDER

Oud-premier Van Agt, was in 1977 minister van Justitie. De Volkskrant meldt vandaag dat drie voormalige officieren getuigen dat de militairen die destijds de trein moesten bestormen de opdracht kregen om alle kapers te doden. Van Agt zou die opdracht gegeven hebben.

Van Agt: ,,Ik heb al een aantal malen gezegd dat die aantijging volstrekt ongegrond is. Dat het eenvoudigweg niet waar is. De waarheid is eerder andersom. Wij hebben het consigne uitgegeven: neem zo weinig mogelijk mensen het leven. Dat is het verhaal. De werkelijkheid en de waarheid. Ik voel me ongelofelijk besmeurd en tekortgedaan.''

Doodziek

In 1977 kaapten negen gewapende Molukkers de trein bij De Punt. Bij de bestorming van de trein, na drie weken onderhandelen, stierven zes kapers en twee gegijzelden. De nabestaanden stellen dat een aantal van de kapers al uitgeschakeld was en dat de kapers daarna nog geëxecuteerd zijn. Om dat te bewijzen, zijn ze een proces begonnen. De advocaat van de nabestaanden, Liesbeth Zegveld, wil Van Agt nu oproepen als getuige. 

,,Ik ben verplicht te verschijnen als de rechter me oproept. Tenzij ik doodziek in een ziekenhuis lig. En ik zou bijna doodziek worden van deze buitengewoon pijnlijke aantijging'', zegt Van Agt daarover.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen