Straatpastor Lucy Geertman(staand) in gesprek met dak- en thuislozen.
Volledig scherm
Straatpastor Lucy Geertman(staand) in gesprek met dak- en thuislozen. © Foto: Bert Beelen

Een bakkie en een praatje met de straatpastor van Nijmegen

NIJMEGEN - Een paar keer per week maakt straatpastor Lucy Geertman een rondje door Nijmegen met een boodschappentrolley. Daarin vervoert ze kannen met koffie en thee, bekers, suiker en melkpoeder en gevulde koeken. Daarmee bezoekt ze dak- en thuislozen op straat.

De eerste stopplaats is het Kronenburgerpark en binnen de kortste keren komen er mensen voor voor een bakkie en een praatje. In normale tijden treffen ze elkaar in de Titus Brandsmakapel.

,,Ho jongens, dit is geen anderhalve meter”, maant de pastor als er drie personen op een bankje zitten. ,,Op zich is dit een geoorloofde samenscholing. De politie weet ervan. Ik stel ze op de hoogte als ik met mijn karretje op pad ga.”

Meer dan een kopje koffie

Het gaat om meer dan koffie, aldus Lucy Geertman. ,,Sinds corona het leven beheerst, hebben dak- en thuislozen geen plekken meer om naartoe te gaan. Onze kapel is dicht en ook andere ontmoetingspunten. Het gaat vooral om de sociale contacten. Voor mij is dit koffierondje een manier om de vinger aan de pols te houden met mijn mensen. Het kost onze stichting extra geld maar het is echt nodig. Daarom hebben we nu een tweede straatpastor: Rozanne van der Veur.

,,Ik ben niet meer dakloos maar Het Kruispunt is deel van mijn sociaal leven”, zegt Miranda die een kopje koffie komt halen. ,,Ook voor mij is dit een gezelligheidje”, voegt Anton er aan toe. ,,Verder heb ik niks.”

Straatpastor Geertman en haar vrijwilligers zijn twee of drie keer per week op pad. Ze gaan langs de bekende plekken waar daklozen zich ophouden. ,,We gaan hier de hele zomer mee door want daklozen hebben geen vakantie.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen