Een terrasbiertje, kaas en een taartje; Nijmegen heeft een ode aan de Romeinen

VIDEONIJMEGEN - Nijmegen is sinds vandaag weer een drietal streekproducten rijker: Romeinse Kaas, een taartje met de naam Het Romeintje en een terrasbier genaamd Blonde Romein. Ze werden donderdagmiddag gepresenteerd in het Schipperscentrum KSCC in de Nijmeegse Waalhaven,

Voor de gelegenheid mochten burgemeester Hubert Bruls, NEC-trainer Ron de Groot en Valkhofdirecteur Hedwig Saam als eerste proeven.

Uit de waal gevist

Volledig scherm
Het Romeintje, Blonde Romein en Oude Noviomagus, oftewel Romeinse Kaas. © DG

De Romeinse lekkernijen zijn gemaakt als ode aan het zes meter hoge Romeinse masker van de Nijmeegse kunstenaar Andreas Hetfeld dat in de loop van dit jaar zal worden neergezet op het eiland Veur Lent.

Dat is nu nog in de maak op de scheepswerf in Millingen aan de Rijn en is op zich weer een grote replica van het Romeinse masker dat meer dan honderd jaar geleden bij baggerwerkzaamheden uit de Waal werd gevist en nu een van de topstukken van Museum het Valkhof is.

De kaas, het bier en de taartjes zijn een soort van opwarmertje, bedacht door Stichting De Uitkijk. Ze zijn gemaakt door kaashandel Roland de Wit, bieroloog en uitbater van In de Blaauwe Hand Gert de Graaf in samenwerking met Thieu Hegger van brouwerij de Hemel en stadsbakker Peter de Bie.

Bruls vond de kaas ‘heerlijk’

Volledig scherm
Burgemeester Bruls proeft de Romeinse Kaas. © Gerard Verschooten

Burgemeester Hubert Bruls mocht als eerste de kaas proeven: ,, Die was heerlijk’’, zegt hij. 

,,Belangrijker nog is dat deze drie producten aansluiten bij wat dat mooie masker van Andreas Hetfeld uitdrukt, namelijk verwantschap met het verleden maar ook genieten in het heden. Dat is wel iets dat typerend voor Nijmegen is. Een heel mooi initiatief.’’

Volgens Hans Jacobs die het woord doet voor de stichting zijn de producten in verschillende winkels en horeca te verkrijgen, in ieder geval bij de kaashandel De Wit, bakkerij De Bie en brouwerij de Hemel.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen