Volledig scherm
Opvang van verwarde personen. © ggz rivierduinen

‘Eerste hulp’-post voor verwarde personen in Nijmegen

NIJMEGEN - De regio's Nijmegen en Rivierenland hebben met ingang van gisteren een zelfstandige ‘eerste hulp’-post voor alle acuut verwarde personen. In plaats van een langdurige zoektocht naar de locatie voor de beste hulp of ongewenst opsluiten in een politiecel, krijgen patiënten hier direct hulp van gespecialiseerde behandelaren. 

De nieuwe voorziening, officieel Crisis Beoordelings Kamer (CBK) gedoopt, is ingericht op het terrein van geestelijk zorgaanbieder Pro Persona aan de Nijmeegse Panovenlaan. In Arnhem draait al een vergelijkbare voorziening. Na eerste hulp kan op deze plekken zo nodig een verdere behandeling worden geboden in woon- en zorgruimtes die in hetzelfde pand zitten. 

,,De CBK is zo ingericht dat verwarde mensen zich niet zelf kunnen verwonden. We hebben verblijfskamers erbij waar familie kan logeren. Naast de professionele zorg vergroot ook de nabijheid van vertrouwde personen de kans op sneller herstel”, aldus Pro Persona-bestuurder Cecile Exterkate. 

Einde aan geleur

De nieuwe regeling moet een einde maken aan geleur met acuut verwarde personen. Dat is landelijk een steeds groter probleem. Reden hiervoor is dat risicogroepen als daklozen, dementerende patiënten en mensen met een psychiatrische aandoening vaker dan vroeger thuis wonen. Dat zorgt voor meer mensen die kunnen ontsporen.

Tot nu was het voor gealarmeerde politieagenten vaak een lastige taak om de verwarde personen op een geschikte opvangplek onder te brengen. Noodgedwongen belandden ze in politiecellen, die hiervoor feitelijk ongeschikt zijn. Bijvoorbeeld op de spoedeisende hulp en huisartsenpost ontbreekt het aan hulpverleners die tijd en deskundigheid hebben om de beste zorg te bieden. 

Meldkamer

Exterkate: ,,Nieuw is ook dat per medio 2020 op de meldkamer van de hulpdiensten voortaan buiten kantooruren een ggz-triagist zit die gespecialiseerd is in verwardheid. Die beoordeelt mee of vanwege die verwardheid direct speciale hulp nodig is.” 

Volgens de bestuurder krijgt de meldkamer voor de regio Nijmegen jaarlijks 4500 meldingen over verwarde personen. ,,Zeg maar twaalf per dag.” Exterkate verwacht dat gemiddeld vijf keer per week verwarde personen naar de CBK vervoerd zullen worden. De ruimte is zo gebouwd dat de patiënten pal voor de deur kunnen worden afgezet. 

Deskundige hulpverleners

De CBK is een ruimte die is aangebouwd bij het verblijfs- en behandelcentrum waar Pro Persona al tientallen andere cliënten opvangt. Exterkate: ,,Daarom is het voor ons makkelijker om 24 uur per dag deskundige hulpverleners standby te hebben.” 

In het gebouw waar het CBK is ondergebracht, kunnen de spoedeisende patiënten na een eerste intake of behandeling van enkele dagen soms alweer naar huis of familie. Anderen kunnen blijven. ,,Tot maximaal dertig dagen. Dan moet duidelijk zijn of de cliënt weer naar huis kan of een andere plek waar aanvullende hulp kan worden gegeven.” 

Volledig scherm
© Foto Raphael Drent
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen