Volledig scherm
Het kunstwerk ‘Altijd Lente' van kunstenaar Leonard van Munster is door storm Ciara flink beschadigd geraakt © Paul Rapp

‘Eilandje van geluk’ in Lents weiland is beschadigd door storm Ciara

NIJMEGEN - Een storm die met 120 kilometer per uur tegen het onbeschutte kunstwerk in het Lentse weiland blaast. Nee, Leonard van Munster kijkt er niet van op dat het kunstwerk ‘Altijd Lente’ er verwaaid bij staat. 

Het kleine boerderijtje staat nog fier overeind, maar Ciara heeft de terp vol geraakt. Die terp lijkt een berg zand, maar dat is niet zo. Het is een houten constructie met daaromheen aluminiumfolie dat is bedekt met het donkere kleizand.

Het folie is aan flarden geblazen. ,,Als er een gat in ontstaat, dan kan de wind eronder”, zegt Leonard van Munster, de kunstenaar. 

Volledig scherm
Het kunstwerk ‘Altijd Lente' zoals het er voor de storm uit zag. © Paul Rapp
Quote

Als het een permanent kunstwerk zou zijn, had ik voor de terp beton gebruikt

Wat nu?

Belangrijkste vraag is: Wat nu? Van Munster: ,,Het is altijd als een tijdelijk werk bedoeld geweest. En dat is het probleem, want dan gebruik je andere materialen en budgetten dan wanneer het bedoeld is als permanent kunstwerk.”

De kunstenaar won in 2016 de publieksprijs met het mini-boerderijtje op een terp, een kopie van een boerderij die ook echt in Lent stond. Het maakt deel uit van de wandel- en fietsroute Hof van HolLandArt in de Waalsprong.

Het kunstwerk verbeeldt volgens Van Munster ‘een eilandje van geluk’ en is tegelijkertijd een vorm van verzet tegen de oprukkende nieuwbouw in Lent. ,,Als het een permanent kunstwerk zou zijn, had ik voor de terp beton gebruikt.”

Quote

Het zou een vaste plek verdienen op deze of op een andere locatie

Icoon

Inmiddels heeft het kunstwerk zich bewezen, vindt de kunstenaar. ,,Het is zo'n icoon voor het gebied, ik heb er heel veel positieve reacties op gekregen van oude bewoners. Je kunt het zien als  een paradijs waar mensen willen wonen.’’

,,Maar ook als een monument voor de bewoners die dit gebied hebben moeten verlaten. Het zou een vaste plek verdienen op deze of op een andere locatie.”

De gemeente gaat met de kunstenaar in gesprek hoe de ‘terp’ toekomstbestendig is te maken. ,,Het blijft in ieder geval een tijdelijk kunstwerk,” zegt een woordvoerster. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen