Volledig scherm
Huishoudelijke hulp via de thuiszorg. © Hans Kooyman

Extra huishoudelijke hulp straks alleen voor mantelzorgers

NIJMEGEN - Extra uren huishoudelijke hulp zijn straks alleen nog maar beschikbaar voor mantelzorgers. Nijmegen stopt met de regeling Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) per 1 februari 2018. Mensen die via de WMO recht hebben op huishoudelijke hulp kunnen dan geen extra uren inkopen.

 Aan de reguliere hulp die ze krijgen via de WMO verandert niets.

De huidige regeling voor extra hulp stopt in Nijmegen omdat het een tijdelijke regeling was. Die was in het leven geroepen door het Rijk om werkgelegenheid in de thuishulpsector te behouden. 

Toelage

Er maakten niet zo veel mensen gebruik van de toelage. In anderhalf jaar (tussen juli 2015 tot en met december 2016) hebben zich 187 mantelzorgers en klanten gemeld. Gemiddeld hebben zij over die periode 20 uur per per persoon aan extra ure gekocht.

De gemeente wil de extra uren hulp bij het huishouden wel in stand houden voor mantelzorgers, zodat zij in hun drukke bestaan tijd en energie houden om te blijven zorgen voor hun naasten. In het najaar start het stadsbestuur een campagne voor de ondersteuning van mensen die structureel voor zieke familieleden of vrienden zorgen. Wmo-cliënten kunnen tot woensdag 1 november nog vouchers voor extra hulp kopen. De vouchers kunnen ze besteden tot 1 februari 2018.  

Mantelzorg

Mantelzorgers uit Nijmegen die interesse hebben in professionele huishoudelijke hulp tegen een laag tarief, kunnen zich aanmelden via portaal.diensten-voucher.nl. Zij kunnen een voucher kopen voor een uur huishoudelijke hulp voor 8 euro. Ze kunnen maximaal 6 vouchers per 4 weken aanschaffen. De aankoop wordt aan de gekozen zorgaanbieder doorgegeven. Deze neemt contact op met de mantelzorger en bespreekt wanneer de hulp geleverd kan worden.   

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen