Volledig scherm
Fietsenstalling bij Doornroosje. © Gerard Verschooten

Fietsenstalling station overvol door lang parkeerders

NIJMEGEN - Er zijn enige tijd nauwelijks fietsen weggehaald uit de fietsenstallingen van het Nijmeegse station, die daar te lang geparkeerd stonden. Fietsen mogen er eigenlijk maar maximaal 28 dagen staan, anders worden ze verwijderd door medewerkers van de Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC).

Om te checken hoe lang fietsen ongebruikt in de stalling van het centraal station Nijmegen stonden, plakten zij  een sticker op alle fietsen en knoopten een touwtje om het frame. 28 dagen later was dan duidelijk welke fietsen er te lang stonden.

Maar op initiatief van de Partij voor de Dieren in Nijmegen werd het (plastic) touwtje taboe verklaard. Veel van de touwtjes en stickers lagen rond het station en in de verre omgeving. Slecht voor de dieren en het milieu oordeelden een meerderheid van de gemeenteraad.

Krijtstreep vervangt het touwtje

Er is enige tijd gezocht naar een nieuwe methode om lang parkeren tegen te gaan, in die tijd werden er veel minder fietsen verwijderd. Dat nieuwe controle middel is er nu: een krijtstreep op de band. ,,Er is enkele maanden mee geëxperimenteerd en het werkt”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

,,Het is een milieu- en diervriendelijke krijtstreep. Een stevige, die je er niet even snel kan afvegen.’’ Als er met de fiets gereden wordt, verdwijnt de streep vanzelf. 

Vanaf nu weer regelmatige controles

Vanaf nu worden de regelmatige controles hervat. De verwachting is dan ook dat er de komende tijd weer meer ruimte komt in de stallingen. Volgens berekeningen van de gemeente komt er bij iedere weghaalactie van de AFAC zo'n 10 procent ruimte beschikbaar om weer fietsen te plaatsen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen