Volledig scherm
PREMIUM
Met je drone boven een gevangenis vliegen is er niet meer bij. Het rode kader rondom De Hunnerberg in Nijmegen geeft het vergrendelde gebied weer. © Tom Hessels

Geen drones meer boven gevangenissen na incidenten met gedropte smokkelwaar

NIJMEGEN - Zowel de belangrijkste fabrikant van drones als de Dienst Justitiële Inrichtingen neemt maatregelen nadat in de afgelopen jaren criminelen met drones probeerden iets de gevangenis in te smokkelen. 

Bij drones van het merk DJI – waar naar schatting 70 tot 80 procent van de gebruikers mee vliegt – maakt sinds kort een nieuw systeem vliegen boven locaties als gevangenissen onmogelijk.  De drones zijn uitgerust met een ‘geofencingsysteem’. 

Dit systeem plaatst een virtueel hek om risicovolle objecten, zoals vliegvelden en gevangenissen. Met behulp van gps-data ziet de drone dat hij het ‘hek’ nadert, waarna het systeem automatisch weigert om het gebied in te vliegen. In het verspreidingsgebied van De Gelderlander gaat het om de gevangenissen in Nijmegen, Grave en Arnhem en vliegveld Deelen.

Quote

Uiteinde­lijk vinden wizzkids altijd een manier om het systeem te omzeilen

Christian Struwe, DJI
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen