Volledig scherm
September 1944: parachutisten landen met honderden bij Overasselt. © Bevrijdingsmuseum Groesbeek

Geen parachutisten bij herdenking Overasselt

OVERASSELT - De dropping van zo'n honderd parachutisten uit twee tot drie vliegtuigen boven Overasselt is geschrapt van het programma rond de herdenking van 75 jaar Market Garden. Vanwege ‘onvoorziene omstandigheden’ luidt de officiële lezing. Er zou 17 september worden gesprongen. 

Henk van Lin, penningmeester van Stichting Bevrijdingscomité Overasselt Nederasselt, zegt er nog wel mee bezig te zijn om vliegtuigen en para’s te regelen, maar het staat volgens hem voor 99 procent vast dat de dropping niet doorgaat.  

Bij de herdenking vijf jaar geleden regelde hij vliegtuigen, bemanningsleden en parachutisten. Dit jaar vist hij tot zijn grote teleurstelling achter het net.

Afspraken?

Terwijl er volgens hem toch afspraken waren gemaakt met twee verschillende clubs die bij herdenkingsevenementen kunnen worden opgetrommeld. ,,Die twee parachutistenclubs zouden hier samenkomen en springen. Helaas blijken ze gebrouilleerd te zijn. De ene club sprong niet meer, de ander zou nog wel komen.”

Totdat het Van Lin duidelijk werd dat die organisatie ook problemen had. ,,Ze kregen de vliegtuigen niet, ze hadden onvoldoende springers. Ik denk dat ze het zelf ook financieel niet rond kregen. Ik ben nog op zoek gegaan naar andere teams, maar parachutisten zijn gewild in deze tijd.”

Herdenkingstocht

Van Lin betreurt de gang van zaken en verwijst naar de parachutistendropping  op woensdag 18 september in Groesbeek waar ruim duizend parachutisten landen op landgoed Den Heuvel. Die dag is er ook volop activiteit in Overasselt. Een herdenkingstocht trekt door het dorp en volgens Van Lin komt de hele Hoofdstraat vol met militaire voertuigen te staan. Een re-enactmentploeg, die zijn tenten in Grave opslaat en de 82 Airborne Divisie naspeelt, komt ook naar het dorp. 

In de buurt van Overasselt wordt overigens nog wel gesprongen, want op donderdag 19 september is er een dropping boven de Marsstraat bij Grave. Daar sprongen tijdens operatie Market Garden militairen om de brug bij Grave te kunnen veroveren. Op 19 september gebeurt dat om 11.00 uur. Er springen parachutisten van twee RCPT-teams uit Nederland en uit Amerika. RCPT staat voor Round Canopy Parachuting Team, ofwel de ronde parachutes zoals die ook tijdens de oorlog werden gebruikt.  

Operatie Market Garden was een van de grootste geallieerde operaties uit de Tweede Wereldoorlog. Doel was om de bruggen over Maas, Waal en Rijn in Nederland te bezetten om door te kunnen stoten naar Berlijn. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen