Geen smoesjes meer: ‘Met een mondkapje op mag je naar binnen. Zo makkelijk is het. Regel is regel’
MOOK/MALDEN/GROESBEEK - De meeste klanten in de supermarkt dragen al een mondkapje, maar vanaf komende dinsdag (1 december) is dat verplicht. Filiaalchefs zullen echter niet als strenge politieagent gaan optreden, maar proberen wel de regels te handhaven. Er dreigen immers boetes, voor klanten en winkeleigenaren.
Delen per e-mail
Klanten van supermarkten kunnen niet met de smoes ‘mondkapje vergeten’ vanaf 1 december onbeschermd de winkel in. De meeste supermarkten hebben bij de ingang van de winkel of bij de informatiebalie mondkapjes te koop. Het dragen van zo’n kapje is vanaf dinsdag verplicht. Supermarkteigenaren verwachten geen problemen met klanten die een kapje weigeren te dragen.
Wim Voet van de Plus in Mook denkt niet dat klanten moeilijk gaan doen. ,,Ik denk dat nu al 95 procent een kapje draagt. Misschien nog wel meer. Volgende week zeggen we: hier kun je geen boodschappen doen als je geen mondkapje draagt. We laten je dan niet toe. Mondkapje vergeten? We zorgen ervoor dat er bij de ingang mondkapjes liggen, die kun je kopen. Weggeven gaat niet. Hier komen per week zesduizend klanten. Dat kost ons te veel geld.”
Bij verwijtbaar gedrag kan die boete voor de ondernemer oplopen tot 4.000 euro
Bij verwijtbaar gedrag volgt boete
Volgens Voet moet hij erop toe zien dat zijn klanten zich aan de regels houden. ,,Zoals we ook bij de verkoop van alcohol en tabak de leeftijd van klanten in de gaten moeten houden.” Mensen die zonder mondkapje in een winkel rondlopen, kunnen een boete van 95 euro krijgen. Maar ook een ondernemer die zich willens en wetens niet aan de coronaregels houdt, kan op een boete rekenen. Bij verwijtbaar gedrag kan die boete voor hem of haar oplopen tot 4.000 euro. In noodgevallen kan een ondernemer een beroep doen op de politie of boa’s. Voet verwacht niet dat het allemaal zo 'n vaart loopt.
Met een mondkapje op mag je naar binnen. Zo makkelijk is het. Regel is regel. Klanten snappen dat wel
Ook Jacco Janssen van het Albert Heijn-filiaal in het winkelcentrum van Malden denkt dat de verplichting geruisloos verloopt. ,,Toen de vorige keer van de overheid het dringende advies kwam om mondkapjes te dragen, heeft ons personeel dat meteen gedaan. Daarna zag je dat de klanten dat ook gingen doen. Goed voorbeeld doet goed volgen.”
Bovendien, zegt Janssen, draagt momenteel al vrijwel iedereen een mondkapje in zijn winkel. ,,Mensen die dat straks niet doen, zullen we daarop aanspreken. Mondkapjes zijn te koop, ze kunnen kiezen. Met een mondkapje op mag je naar binnen. Zo makkelijk is het. Regel is regel. Klanten snappen dat wel.”
‘Geen capriolen uithalen om mensen buiten te houden’
Hetzelfde verhaal is te horen bij supermarkt Nico de Witt Plus in Beek. ,,99 procent van onze klanten draagt een mondkapje. En als iemand dat niet doet, heeft hij het vaak zelf niet door. Gewoon vergeten”, zegt eigenaar Nico de Witt. Volgens hem is het geen heet hangijzer meer in zijn zaak. ,,Een paar weken geleden hebben we ze nog uitgedeeld, maar dat is inmiddels niet meer nodig. Zaterdag zag ik nog wel een stel lopen, allebei zonder mondkapje. Dat was een bewuste keuze. Ik ga ook niet allerlei capriolen uithalen om mensen buiten te houden. Dat is niet mijn taak. Als het vaak voorkomt dat klanten zonder mondkapje binnen komen, deel ik dat probleem met de gemeente en kunnen we het bespreken.”
De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Een spatscherm geldt niet als mondkapje, een sjaal of bandana ook niet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hamburgerbezorger gaat door het lint in Nijmegen en krijgt ontslag: ‘Dit gedrag is absurd’
Een hamburgerbezorger die in het centrum van Nijmegen door het lint is gegaan tegen een man, is per direct ontslagen door zijn werkgever Burgerme. Op beelden op Dumpert is te zien hoe de tierende bezorger de man hardhandig vastpakt, hem duwt en hard tegen hem schreeuwt. -
PREMIUM
69 huizen op plek oude school in Nijmegen, maar hoe zit het met de huidige gebruikers?
NIJMEGEN - Op de plek van het oude Montessori College aan de Berg en Dalseweg worden 69 woningen gebouwd. Na een jarenlange impasse gaat het nu snel met de ontwikkeling. Zo snel dat de huidige huurders zich overvallen voelen. Ander discussiepunt: er moeten 120 bomen worden gekapt. -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt.
-
Video Verkeersopstopping op Energieweg, vrachtwagen staat midden op de weg stil na brandje
NIJMEGEN - Een vrachtwagen is donderdagochtend gestrand op de Energieweg in Nijmegen. Er was een kleine brand onstaan in het voertuig, die inmiddels geblust is. De chauffeur deed dat zelf met een paar flessen water. -
video Deze ‘bedrieger’ lost overlast van bevers in Groesbeek op
GROESBEEK - Wateroverlast, ondergelopen kelders of fietstunnels en stank. Bevers die dammen bouwen, kunnen soms heel wat ellende veroorzaken. De dam verwijderen is meestal geen optie, want de beschermde bever bouwt in een mum van tijd weer een nieuwe. -
PREMIUM
Kappen van groen langs Maas-Waalkanaal stilgelegd na storm van kritiek
NIJMEGEN - Rijkswaterstaat is voorlopig gestopt met de ingrijpende snoeiwerkzaamheden langs het Maas-Waalkanaal. Daarbij wordt een dichtbegroeide strook van 1,5 meter helemaal vrij gemaakt. De bedoeling is de zichtlijnen voor schippers te herstellen.
In samenwerking met indebuurt Nijmegen
0 reacties