Volledig scherm
© Thinkstock

Gelderse baby's heten Luuk en Sophie

BabynamenNIJMEGEN - Ken je een Gelderse baby die in 2016 is geboren? Dan is de kans groot dat deze de naam Luuk of Sophie draagt. Dit waren vorig jaar namelijk de populairste babynamen in onze provincie, zo blijkt uit cijfers van de Sociale Verzekeringsbank.

Luuk werd op de voet gevolgd door Lucas en Finn, terwijl bij de meisjes de top drie compleet werd gemaakt door Anna en Lynn.

Landelijk
De babynamen die in Gelderland het vaakst worden gebruikt, zijn ook landelijk populair. Zo is Luuk terug te vinden op plek tien in de landelijke lijst van populaire babynamen, Lucas op vier en Finn op plaats zes. Bij de meisjes staat Sophie op de vierde plaats en Anna zelfs op één. Alleen Lynn valt buiten de top tien en staat in de landelijke lijst op plek vijftien.

De Nederlandse top drie bestaat bij de jongens uit Daan, Noah en Sem, bij de meisjes zijn Anna, Emma en Tess het populairst.

Overige provincies
Over het algemeen verschillen de Nederlandse provincies niet heel veel van elkaar in hoe ze hun pasgeboren kindjes noemen. In de meeste provincies is duidelijk te zien dat korte namen van één of twee lettergrepen vaak worden gebruikt. Alleen in de Zeeuwse top tien zijn echte Oudhollandse namen te vinden als Cornelis, Johannes en Marinus en voor de meisjes Maria, Johanna en Cornelia. In Friesland zijn typisch Friese namen populair, zoals Hidde, Jurre, Jelte, Fenna, Fardau en Yfke.

Ook opvallend is dat in Noord-Holland de naam Adam het populairst is onder jongens. Een knipoog naar hun grootste stad misschien?

Alpacino
Vind je deze namen nu allemaal maar saai? Dan kun je je pasgeboren baby bijvoorbeeld ook Alpacino, Feeërieke, Walhalla of Smiley noemen. Volgens de Sociale Verzekeringsbank zijn deze namen allemaal al officieel geregistreerd.

Maar er zijn grenzen aan hoe je je kind door het leven mag laten gaan. Wie kan bijvoorbeeld vergeten dat Emile Ratelband in 2001 zijn pasgeboren dochter als Tsjakkalotje aan wilden geven bij de burgerlijke stand in Arnhem? De dienstdoende ambtenaar stak hier een stokje voor, waardoor het meisje nu als Beau Aimée door het leven gaat.

De Gelderse top tien populairste babynamen in 2016
Jongens:
1. Luuk
2. Lucas
3. Finn
4. Bram
5. Levi
6. Daan
7. Milan
8. Jesse
9. Thijs
10. Noud

Meisjes:
1. Sophie
2. Anna
3. Lynn
4. Tess
5. Julia
6. Maud
7. Emma
8. Evi
9. Lotte
10. Zoë

In de kaart hieronder is per provincie de top tien jongens- en meisjesnamen in 2016 te bekijken.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen