Gemeente Nijmegen had bloeiende kruiden niet mogen maaien

NIJMEGEN - De bloeiende kruidenvelden in delen van Nijmegen-Noord hadden niet gemaaid mogen worden. Wethouder Bert Velthuis gaf dat woensdagavond ruiterlijk toe na kritische vragen van onder anderen D66-raadslid Lusanne Bouwmans.

 ,,Alles wat in bloei staat, moeten we laten staan”, aldus de wethouder. ,,Maaien is dan niet goed, dat hadden we niet moeten doen. We willen kijken of het mogelijk is om in Noord vaker schapen te laten grazen.”

Raadslid Bouwmans was zeer kritisch over het rigoureus maaien van de oevers aan onder meer de Frankrijkstraat en de Groot-Brittanniëstraat.

,,Nijmegen heeft al weinig natuur, dus er moet goed worden omgegaan met het groen dat we hebben.” 

In stad niet te veel maaien

Volledig scherm
Wethouder Bert Velthuis © Bert Beelen

Volgens Bouwmans hebben de inwoners herhaaldelijk de gemeente gewezen op het maaien, maar er werd geen gehoor aan gegeven. 

Volgens D66 Nijmegen wordt het ‘ecologisch maaibeleid’ dat in 2012 is ingevoerd door het initiatiefvoorstel ‘Een bij hoort erbij in Nijmegen’ ook niet nageleefd. Dit houdt onder andere in dat er zo min mogelijk wordt gemaaid.

Ze kondigde aan dat een motie gaat indienen om dat maaibeleid te evalueren en eventueel bij te stellen.

Wethouder Velthuis beloofde meteen dat hij die evaluatie zal laten uitvoeren. Volgens hem is er een schema per gebied hoe vaak er gemaaid wordt: twee, drie of zes keer per jaar. In stroken waar de kruiden niet zo hoog mogen opschieten vanwege de verkeersveiligheid, wordt er bijvoorbeeld vaker gemaaid.

Wethouder: maaien is ingewikkeld gebeuren

Raadsleden waren niet alleen kritisch over het maaien van bloeiende kruiden, maar ook over de manier waarop. Het maaisel werd meteen opgezogen.

,,Maaien en zuigen is altijd fout, want dan  verdwijnen ook de zaden en insecten”, doceerde GroenLinks-raadslid Volkert Vintges. De SP-wethouder had verteld dat hij wat informatie bij elkaar had gegoogeld omdat maaien een nogal ‘ingewikkeld gebeuren’ was.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen