Volledig scherm
Een moeder steekt in speeltuin de Leemkuil bij de rookpaa een sigaret op. Foto: Bert Beelen © Bert Beelen

Gezondere Nijmegenaar? Niet meer roken in de speeltuin

NIJMEGEN - Bezoekers van de Nijmeegse speeltuinen de Leemkuil en Brakkefort accepteren het nieuwe rookverbod. Dat stellen de beheerders van beide speeltuinen. 

In de twee grootste speeltuinen van de stad, Brakkefort en de Leemkuil, geldt sinds 1 juli een rookverbod. De kleinere speeltuinen in de wijken volgen dit najaar. Zo wil het stadsbestuur de Nijmegenaar gezonder maken.

Toch worden rokende ouders in Nijmegen niet geheel uit de speeltuinen verbannen. In de gemeentelijke speeltuinen worden rookzones gecreëerd. Wie wil paffen moet, net als op het station, een rookpaal opzoeken. De zwarte palen staan bewust uit het zicht, zodat de kleintjes de slechte gewoonte van vader of moeder niet mee krijgen.

Ligweides

Volgens het Longfonds telt Nederland inmiddels 60 rookvrije speeltuinen. ,,Het liefst zien wij natuurlijk dat speeltuinen helemaal rookvrij worden verklaard. Het plaatsen van een rookpaal, zoals Nijmegen doet, kan als tussenstap dienen, zegt een woordvoerster van het Longfonds.

Het Longfonds startte in 2016 met de campagne om speelplaatsen rookvrij te krijgen. Inmiddels richt het Longfonds zich op alle plekken waar veel kinderen komen: schoolpleinen, kinderboerderijen. Deze zomer werd de oproep gedaan om ook op ligweides van zwembaden de sigaret tot taboe te verklaren.

Open lucht

Quote

Ik rook toch in de open lucht. Daar hebben de kinderen toch geen last van?

Een moeder in de speeltuin

In Nijmeegse speeltuinen reageren rokers dat zij hun sigaret buiten opsteken. ,,Ik rook toch in de open lucht. Daar hebben de kinderen toch geen last van? De rook waait immers weg?", zegt een moeder.

Het gaat ons niet alleen om de schade voor de longen  door meeroken, zegt het Longfonds. ,,
Kinderen kunnen zich ook bezeren aan brandende peuken. Kleintjes kunnen oude peuken in hun mond stoppen. Iedereen wil dat kinderen spelen in een gezonde en veilige omgeving. Daar hoort een rookvrije speeltuin bij'', aldus de woordvoerster. 

Kinderrijk 

Er is nog een belangrijkere reden om rokers van kinderrijke plekken te verbannen. ,,Zien roken, is gaan roken'', zegt zij. ,,Kinderen kopiëren namelijk gedrag van anderen.'' Een rookvrije omgeving maakt kinderen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken, stelt het Longfonds. ,,Elke dag raken kinderen verslaafd aan roken. Uiteindelijk overlijdt de helft van de rokers aan hun verslaving, een kwart haalt hun pensioen niet.''  

In samenwerking met indebuurt Nijmegen