Volledig scherm
© RGBStock

GGD waarschuwt opnieuw voor ongezonde rook houtkachel

NIJMEGEN - Het stookseizoen is weer begonnen. GGD Gelderland-Zuid wil daarom opnieuw waarschuwen dat rook van houtkachels ongezond is en adviseert om liever niet te stoken.

Het afgelopen jaar zijn bij GGD Gelderland-Zuid zeven klachten binnen gekomen over houtrook in de omgeving. De gemeente Nijmegen heeft een vergelijkbaar aantal klachten gekregen. Maar het aantal mensen dat last heeft van houtrook ligt veel hoger. Uit onderzoek van de GGD in 2016 blijkt dat een op de tien mensen last heeft van houtrook. 

De GGD benadrukt dat houtkachels gezellig zijn, maar dat de rook een bron is van luchtverontreiniging en gezondheidsklachten. Houtkachels verspreiden fijnstof en roet. En in huizen waar regelmatig een open haard of houtkachel brandt, hebben bewoners meer kans op luchtwegklachten. 

Het advies is daarom: stook geen hout meer. Als je toch stookt, gebruik dan alleen droog en ongeverfd hout en stook alleen als het waait. Stook niet als er mist is, de rook blijft dan tussen de huizen hangen. En gebruik de houtkachel of open haard niet als hoofdverwarming. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Dit is waarom Sinan Can dé Mol is: de makers bepalen wat je ziet
    widm 2019

    Dit is waarom Sinan Can dé Mol is: de makers bepalen wat je ziet

    In deze rubriek leggen wij iedere week uit waarom Sinan Can dé Mol is van Wie is de Mol (WIDM) 2019. De geboren Nijmegenaar (41) is bekend van zijn docu’s waarvoor hij zich staande weet te houden in conflictgebieden in het Midden-Oosten. Colombia? Peanuts. Maar na dit seizoen van WIDM, waarin hij kandidaat is, kan hij dus écht niet meer over straat. Deze week: de makers van het programma bepalen wat je ziet.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen