Volledig scherm
© RGBStock

GGD waarschuwt opnieuw voor ongezonde rook houtkachel

NIJMEGEN - Het stookseizoen is weer begonnen. GGD Gelderland-Zuid wil daarom opnieuw waarschuwen dat rook van houtkachels ongezond is en adviseert om liever niet te stoken.

Het afgelopen jaar zijn bij GGD Gelderland-Zuid zeven klachten binnen gekomen over houtrook in de omgeving. De gemeente Nijmegen heeft een vergelijkbaar aantal klachten gekregen. Maar het aantal mensen dat last heeft van houtrook ligt veel hoger. Uit onderzoek van de GGD in 2016 blijkt dat een op de tien mensen last heeft van houtrook. 

De GGD benadrukt dat houtkachels gezellig zijn, maar dat de rook een bron is van luchtverontreiniging en gezondheidsklachten. Houtkachels verspreiden fijnstof en roet. En in huizen waar regelmatig een open haard of houtkachel brandt, hebben bewoners meer kans op luchtwegklachten. 

Het advies is daarom: stook geen hout meer. Als je toch stookt, gebruik dan alleen droog en ongeverfd hout en stook alleen als het waait. Stook niet als er mist is, de rook blijft dan tussen de huizen hangen. En gebruik de houtkachel of open haard niet als hoofdverwarming. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen