Volledig scherm
Omdat het dit jaar 75 jaar geleden is dat de operatie Market Garden werd uitgevoerd, besloot de organisatie van de Sunsetmarch ook anderen dan strikte veteranen de gelegenheid te bieden de wandeling te ondernemen. Vanavond waren het de leden van het Heumense Sint Georgius Gilde. © David van Haren

Gilde brengt kleurrijk en statig eerbetoon op Oversteek

HEUMEN - Het zijn dan wel geen ‘echte’ veteranen, maar de leden van het Heumense Sint Georgius Gilde die dinsdagavond op de brug De Oversteek in Nijmegen de Sunsetmarch liepen, zorgden met trommelaar voorop, vaandeldrager, vendeliers, koning en keizer en gildeleden, wel voor een even statig als kleurrijk schouwspel. 

Overigens zijn de gildeleden in zekere zin ook weer wel veteranen, want de eerste schuttersgilden werden al rond de 12e eeuw opgericht ter bescherming van de bevolking. 

Zonsondergang

De Sunsetmarch wordt vanaf 19 oktober 2014 iedere avond bij zonsondergang op de oversteek door veteranen gelopen. Het is een eerbetoon aan de Amerikaanse soldaten die op 20 september 1944 op deze plek de Waal overstaken.

Omdat het dit jaar 75 jaar geleden is dat de operatie Market Garden werd uitgevoerd, besloot de organisatie van de Sunsetmarch ook anderen dan strikte veteranen de gelegenheid te bieden de wandeling te ondernemen. 

Leger

Theo Jetten, lid en trommelaar van het Heumense gilde: ,,Toen ik van die mogelijkheid hoorde, vond ik het meteen bij ons passen. Om een paar redenen. Omdat het mooi zou zijn als wij als gilde onderdeel kunnen zijn van dit dagelijkse eerbetoon. Maar ook omdat het bij ons past. Gilden zijn immers ooit opgericht als leger om de bevolking te beschermen. Daar komt bij dat ook bij ons nog lang niet iedereen precies weet wat zich tijdens dat laatste oorlogsjaar hier allemaal in deze omgeving heeft afgespeeld.”

,,Maar er is meer", zegt Emiel Kerkhoff, hoofdman van het Heumense gilde: ,,het past ook bij de manier waarop wij het gilde vorm willen geven. Natuurlijk hebben we onze eigen activiteiten, denk aan het koningsschieten, en onze gezellige avonden. Maar we willen ook een maatschappelijke rol vervullen. Betrokken zijn bij de dingen die onze omgeving raken. Zo zijn we altijd present als er bijvoorbeeld een nieuwe burgemeester of pastoor wordt geïnstalleerd. Vorig jaar zijn we als gilde aanwezig geweest bij de onthulling van een verzetsmonument in Keent. Het is ook een manier om het gilde meer aan te passen aan de tijd waarin we nu leven. Daar hoort deze Sunsetmarch ook bij.”   

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen