Volledig scherm
Grapperhaus tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. © ANP

Grapperhaus: Bezit illegaal vuurwerk wordt dure grap

NIJMEGEN/ DEN HAAG - Het bezit van illegaal vuurwerk wordt straks een dure grap. Als het aan minister Grapperhaus ligt worden de kosten voor het in beslag nemen en het onschadelijk maken van illegaal knalvuurwerk verhaald op de dader. 

Voor Kamerlid Van Dam gaat dat niet ver genoeg. Vuurwerkterroristen horen met oud en nieuw in de cel. 

De minister van Justitie en Veiligheid komt binnenkort met een wetsvoorstel. Het zal de daders ‘een enorme kostenpost gaan opleveren’, voorspelt Grapperhaus. De politie zet volgens Grapperhaus zwaar in op de aanpak van illegaal vuurwerk: dit jaar is 38.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. 

Bommen

Quote

Een vuurwerk­ter­ro­rist hoeft wat mij betreft niet achter zijn voordeur te zitten op oudjaars­dag, maar achter de celdeur.

Chris van Dam

De wetsaankondiging is een reactie op vragen van CDA-Kamerlid Chris van Dam. Van Dam kaartte dinsdag in de kamer de problemen met illegaal vuurwerk aan op basis van berichtgeving in De Gelderlander.

Daaruit bleek hoe simpel het  is om via sociale media illegaal vuurwerk te kopen. Het verboden zware Cobra 6-knalvuurwerk was in mum van tijd gekocht via de anonieme chatapp Telegram.

Van Dam ergerde zich onder meer aan de lichte straffen die het Openbaar Ministerie (OM) volgens de eigen richtlijnen oplegt bij bezit van een aanzienlijke hoeveelheid van ‘zulke bommen’. Volgens Van Dam legt het OM een werkstraf op wanneer iemand ‘ongeveer honderd van die dingen op zak heeft’, in plaats van een gevangenisstraf. 

,,Als je één vuurwapen op zak hebt - waarvan de vraag is of die gevaarlijker is dan zo’n bom die alle kanten op ontploft - zit je al zes maanden in de gevangenis, is de eis.’’

‘Dat is een forse douw’

Van Dam wil zwaardere straffen: ,,Een vuurwerkterrorist hoeft wat mij betreft niet achter zijn voordeur te zitten op oudjaarsdag, maar achter de celdeur.’’ Grapperhaus deed geen toezeggingen. Naar eigen zeggen is het niet aan hem om de strafmaat van het OM te bepalen.

De minister gaf aan ‘komende week met het OM in gesprek te gaan’. Hij wil weten hoe het OM tegen de hoogtes van straffen aankijkt. Bij recidive, als heb je maar 1 stuks op zak, dreigt een gevangenisstraf van 3 tot 6 maanden. ,,Dat is een forse douw.”

Naast de ‘verhaalwet’ werkt Grapperhaus samen met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) aan een wet die ziet op een taakstrafverbod bij de veroordeling van mensen die terecht staan voor geweld tegen hulpverleners. Het is daarmee een uitbreiding van het bestaande taakstrafverbod dat voornamelijk betrekking heeft op daders van ernstige zeden- en geweldsmisdrijven.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen