Volledig scherm
Armand Hendriks. Foto Bert Beelen © Bert Beelen

Groesbeekse restauranthouder gaat Kulturhus Beek runnen

GROESBEEK - Armand Hendriks, uitbater van het Groesbeekse restaurant Huis Valois, is dat per 1 juni ook van het Kulturhus Beek. Met een aantal maatregelen wil hij de voorziening overeind houden.

De kaart van Brasserie Beek wordt veel soberder. Hendriks betaalt geen vaste huur maar een bedrag op basis van de omzet. Als het Kulturhus, met onder meer brasserie, bieb en sportzaal open is, betekent dat niet automatisch dat er ook personeel in de brasserie aanwezig is.

Met onder meer deze uitgangspunten gaat Hendriks (42) proberen het Kulturhus in Beek 'overeind te houden'. De vorige beheerders, Ans Verhoeven en Roger Vanderschaeghe, begonnen ruim een jaar geleden als beheerders van het Kulturhus.

Om de loop naar en de toegankelijkheid van het Kulturhus te verbeteren werd er door het bestuur een brasserie annex grand café tegenaan gebouwd. Dat kostte 300.000 euro. De kosten werden gedekt met subsidies van de gemeente, de provincie, het VSB-fonds en het Oranjefonds.

Verhoeven was gastvrouw, Vanderschaeghe kwam 's middags om te koken. ,,Het eten werd steeds beter, maar er kwamen na de zomer steeds minder eters in de brasserie", aldus de twee eerder in deze krant. Enkele maanden geleden besloten ze ermee te stoppen.

Hendriks gooit het over een andere boeg. ,,Je hebt hier vrijwel geen passanten. Je komt hier niet naartoe om op het terras te zitten, maar omdat er iets gebeurt. Ik moet dus voor voor activiteiten en evenementen zorgen. Denk aan een comedy-café op een vaste avond, zodat mensen na verloop van tijd weten wanneer er iets te doen is. Denk aan muziekavonden, in samenwerking met de verenigingen die in het Kulturhus zitten. Bovendien moeten meer sportverenigingen hun weg naar het Kulturhus weten te vinden."

Hendriks wil dat nadrukkelijk als een paracommercieel bedrijf gaan runnen. Met vrijwilligers achter de bar als er een vereniging actief is. ,,Ik wil het als een gemeenschapshuis runnen. Er is horecapersoneel als er klanten zijn. Anders niet, al zal de deur wel open zijn.''

Het aanbod in de brasserie, met voorheen bijvoorbeeld steaks en spareribs, schuift op richting dat van een sportkantine. ,,Met broodjes frikandel, snoep en ijsjes. Een gemeenschapshuis fungeert ook een beetje als een sportkantine. Dan moet je ook het assortiment voeren van een sportkantine.''

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Krasse wielerhelden
sjezen door de regio

    Krasse wielerhelden sjezen door de regio

    NIJMEGEN - Jan Janssen - de man die precies 50 jaar geleden de Tour de France won - nog eens voorbij zien flitsen? Of toekijken hoe Hennie Kuiper, oud-Olympisch én wereldkampioen, de pedalen geselt. Het kan, als je goed oplet, op dinsdag 11 september. Dan rijdt een clubje krasse wielerhelden een 80 kilometer lange rit door Nijmegen en omgeving. ,,Ze fietsen nog aardig door hoor", zegt Gerard Hutting uit Nijmegen, de man die de twintig bejaarde renners naar Nijmegen heeft gehaald.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen