Volledig scherm
Het Maldense centrum met rechts het winkelcentrum. © Theo Peeters

Hangplek Malden: ‘Soms rotzooi, maar problemen? Nee’

MALDEN - De VVD wist het tijdens de laatste raadsvergadering zeker: er wordt gedeald op de overdekte hangplek aan het Kerkplein in Malden. ,,Ik kom er drie, vier keer per week”, zegt jongerenwerker Marcelino Thuis. ,,Nooit iets gehoord of gezien.” De gemeente informeerde bij de politie: ,,Niet één melding binnengekomen. En ook al een hele tijd geen meldingen meer over overlast in het winkelcentrum.”

,,Natuurlijk”, zegt jongerenwerker Thuis, ,,het is soms wel een rotzooitje in de hangplek. Ik heb nu drie keer samen met de jongeren de boel weer schoongemaakt. Dat doen ze dan ook wel weer. En laten we wel wezen, het zijn niet alleen jongeren die rotzooi maken. De bankstellen die soms uit de bossen gehaald worden, zijn daar echt niet door jongelui naar toe gebracht.”

Brief

Al jaren kent Malden, net als ieder ander dorp, zo zijn vaste plekken waar groepjes jongeren elkaar opzoeken. Lange tijd was dat onder meer het winkelcentrum waar jongeren met enige regelmaat voor overlast zorgden. Bezoekers voelden zich niet altijd even veilig en zelfs de brandweer moest er eind vorig jaar een keer aan te pas komen om een brand in een container te blussen. Die ontstond nadat jongeren met vuurwerk hadden gegooid. In 2018 liep het aantal meldingen zo hoog op, dat burgemeester Marriët Mittendorff twintig jongeren een brief schreef.

Quote

Als je je realiseert dat er sindsdien bij de politie geen ernstige klachten meer zijn binnengeko­men over overlast in het winkelcen­trum, dan mag je toch ook spreken van een succes.

Marcelino Thuis, Jongerenwerker

Er werd niet alleen gewaarschuwd, ook werd de hangplek op het Kerkplein overdekt waarin jongeren elkaar droog en uit de wind konden ontmoeten. Er werd een voetpad aangelegd zodat bewoners van het nabije zorgcentrum niet vlak langs de hangplek naar het winkelcentrum konden wandelen.

Jongerenwerker Thuis: ,,Je kunt erover klagen dat de jongeren in de hangplek soms hun rotzooi niet opruimen, maar als je je realiseert dat er sindsdien bij de politie geen ernstige klachten meer zijn binnengekomen over overlast in het winkelcentrum, dan mag je toch ook spreken van een succes. Een topsucces wat mij betreft.”

Die vaststelling wordt onderstreept door een woordvoerder van de gemeente: ,,We hebben nog eens nagevraagd bij de politie en dan hoor je geen negatieve berichten. Natuurlijk zijn er altijd een paar mensen die klagen, die aanstoot nemen aan rotzooi, maar wij denken dat het de goede kant op gaat.”

Drugs

Tijdens de betreffende raadsvergadering waarbij de VVD-fractie wees op de kennelijke problemen werd ook gesproken over een auto van waaruit ’s avonds drugs gedeald zouden worden. Thuis: ,,Ik heb daar nooit iets over gehoord. Er is inderdaad een jongen die zijn autootje wel eens naast de hangplek parkeerde. Hem heb ik gevraagd dat niet meer te doen.”

Thuis tenslotte: ,,Je hebt het hier over een proces. Over de weg die wij met jongeren proberen in te slaan. Natuurlijk zijn we er nog niet, maar dit gaat zeker niet verkeerd aflopen.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen