Volledig scherm
Mahin Jankie leest de petitie voor aan gemeenteraadslid Pepijn Oomen. © Geert Willems

Harde petitie tegen afwijzen zorgclub door regiogemeenten

NIJMEGEN - Willekeur en vriendjespolitiek. Dat zijn enkele sterke woorden die in de petitie staan die woensdagavond is aangeboden aan de Nijmeegse raad vanwege het afwijzen van zorgaanbieder Vereniging Cultuursensitief Zorg (VCZ) door de gemeenten in de regio Nijmegen. 

Nu vangt die zorgclub nog 55 cliënten op in de dagbesteding en regelt bij 25 anderen thuiszorg. Maar vanaf komend jaar wordt die zorg niet meer vergoed door de Nijmegen. 

Afvallers

Volgens de gemeenten waren er te veel aanbieders, waardoor de controle op de kwaliteit ondoenlijk was geworden. Ook zou de grote schare aanbieders extra cliënten trekken en daarmee de kosten opdrijven. Bij de recente aanbesteding hebben zich 125 zorgaanbieders ingeschreven, waarvan er 67 buiten de boot zijn gevallen. De VCZ is er daar dus één van. Bij de afvallers zitten 700 van de 14.000 huidige gemeentelijke cliënten. Die moeten op zoek naar een nieuwe hulpverlener.

Agenda

Met een petitie probeert de VCZ de kwestie in ieder geval op de agenda van de gemeenteraad te krijgen. Woordvoerder Mahin Jankie las de petitie voor en overhandigde die tenslotte aan GroenLinks-raadslid Pepijn Oomen. ,,De opgebouwde band tussen zorgbehoevenden en zorgverleners wordt  in één klap om zeep geholpen’’, volgens Jankie. En: ,,Door in 2014 te kiezen voor een totale open toetreding en nu het radicaal tegenovergestelde, wordt geen rekening gehouden met de inrichting van de zorgondernemingen, hun toewijding, inzet en kosten. Willekeur en vriendjespolitiek kan hierbij niet uitgesloten worden geacht.’’ Hij wilde die kwalificaties niet verder toelichten.

Oomen beloofde de petitie onder de aandacht te brengen van zijn collega-raadsleden, waarvan er een aantal al aanwezig waren.

Zeven aanbieders hebben bovendien al een kort geding aangespannen tegen de gezamenlijke regiogemeenten die hen nu hebben afgewezen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen