Volledig scherm
PREMIUM
Heino Falcke. © Bert Beelen

Heino Falcke schoot eerste foto van zwarte gaten: ‘Plaatje is waardevoller dan Mona Lisa’

InterviewNIJMEGEN - Wat hij voelde toen hij de afbeelding voor het eerst zag? ,,Alsof je al twintig jaar brieven schrijft naar een vrouw waar je hevig verliefd op bent en je ziet haar vervolgens voor de eerste keer.” Dat kan ook erg tegenvallen. ,,Nee, ze was nog mooier dan in mijn dromen.”

Heino Falcke, hoogleraar Astronomie aan de Nijmeegse Radboud Universiteit, beleefde vorige week zijn ‘finest moment’ met de presentatie van de eerste foto van een zwart gat.

Een ontdekking die wereldwijd aandacht kreeg. Het is het eerste fysieke bewijs dat zwarte gaten daadwerkelijk bestaan. Een foto van iets dat niet te fotograferen zou zijn.

Teamprestatie

Volledig scherm
© Rolf Hensel

Hij wil zichzelf niet de fotograaf noemen die deze bijzondere foto heeft genomen. Falcke benadrukt keer op keer dat het een teamprestatie is. Een wetenschappelijk huzarenstukje waar niet alleen meerdere promovendi en studenten van de Radboud Universiteit aan mee werkten maar waarvoor wetenschappers uit de hele wereld de handen ineen sloegen. Dus om nu de titel van fotograaf te claimen dat gaat Falcke te ver. ,,Als goed christen mag ik niet te trots zijn”, zegt de gelovige Falcke daar zelf over.

Maar Falcke zelf weet ook dat hij een cruciale rol heeft gespeeld bij het tot stand komen van de afbeelding. Hij was de eerste die het idee lanceerde om telescopen in de hele wereld te combineren en gezamenlijk een afbeelding te maken. Niet van het zwarte gat zelf maar door op het juiste moment de schaduw van een zwart gat vast te leggen. Hij lobbyde voor geld en samenwerking over de hele wereld. Meer dan 20 jaar zet hij zich in. Hij is misschien niet de fotograaf maar hij bedacht wel de manier waarop de nu al iconische afbeelding gemaakt kon worden. En als dat dan lukt dan is dat vergelijkbaar met de euforie van een fantastische, eindelijk beantwoorde liefde.

Falcke kijkt nog maar eens naar de foto. Die cirkel van licht met in het midden een zwarte bol. Een afbeelding die ook doet denken aan een zonsverduistering, waarbij de maan voor de zon kruipt.

,,Ik had ook van haar gehouden als ze minder mooi was geweest.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen