Volledig scherm
Drijvende villa's, zoals ze in de Lentse Plas zouden komen te liggen. © Zeinstra Veerbeek

Het aantal drijvende woningen op Lentse Plas ligt nog niet helemaal vast

LENT/ OOSTERHOUT - Drijvende woningen op de plassen in Noord: als het aan het college van B&W ligt komen er 27 op de Lentse Plas, 30 op de Oosterhoutse Plas. Maar dat aantal staat níet helemaal vast. Veel bleef maandagavond nog onduidelijk op een informatieavond van de gemeente over de woningen. 

Quote

De procedures, daar kunt u iets van vinden

Stedenbouwkundige , Gemeente Nijmegen

De plannen vielen wat betreft de Lentse Plas eerder al niet in goede aarde, morgen overhandigt een groep inwoners een petitie met 2.100 handtekeningen. Wethouder Noël Vergunst zei daar 'benieuwd naar te zijn'. Er is inmiddels ook protest tegen de woningen op de Oosterhoutse Plas.

De 120 aanwezigen kregen maandagavond termen als ruimtelijke kaders, randvoorwaarden en bestemmings- en wijzigingsplannen voorgeschoteld. 

De hamvraag voor veel aanwezigen was: heeft protest zin? ,,De procedures, daar kunt u iets van vinden'', zei de stedenbouwkundige. Ofwel, inwoners kunnen hun zienswijze indienen, tot 14 november om precies te zijn.

Fietsstraat

De grote struikelblokken zijn voor de tegenstanders de aantallen, de veiligheid, en het feit dat recreatie en natuur volgens hen worden ingeperkt. 

Wethouder Noël Vergunst lichtte toe dat er in het bestemmingsplan uit 2009, waar het allemaal mee begon, een aantal van 45 drijvende woningen per plas stond. ,,Dat aantal is nu verminderd, om mensen tegemoet te komen. Ook komen de woningen verder uit elkaar te liggen, zodat zicht op de Lentse Plas vanaf de fietsstraat blijft.'' 

Die opmerking kon op gehoon rekenen. Want op deze 'fietsstraat', het Rijn/Waalfietspad, zouden auto's straks te gast zijn. Alleen auto's van bewoners van de drijvende woningen zijn er overigens welkom, om sluipverkeer te voorkomen. Elke woning krijgt twee vergunningen en parkeerplaatsen. De ontsluitingswegen voor de bewoners zijn de Edith Piafstraat en de Frankrijkstraat.

Protest

De aanwezigen vuurden vragen af op wethouder Vergunst. Ze uitten hun zorgen over de veiligheid op de fietsstraat, met name in de spits. Ook vroegen de dorpelingen zich af 'wat er met de groene ambitie van Nijmegen is gebeurd'.

Ook tegen de komst van de drijvende woningen in de Oosterhoutse Plas is inmiddels protest. Zij zijn woensdagavond ook van de partij bij de inspreekavond op het gemeentehuis. De initiatiefnemers van de petitie roepen dorpsgenoten op om ook te komen om steun te betuigen en een drijvend attribuut mee te nemen. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen