Het einde van de Marikenloop? Dat zou jammer zijn, zeggen Connie en Gwen uit Doetinchem

NIJMEGEN – Bij de 17e Marikenloop in Park Brakkenstein lopen deze zondag zo’n 4.000 vrouwen de 5, de 7,5 of de 10 kilometer. De emancipatoire kant lijkt verdwenen, deelnemers komen om te rennen en voor de sfeer. ,,Het zou jammer zijn als de Marikenloop ophoudt te bestaan, maar ik zou er ook niet heel rouwig om zijn.”

Volledig scherm
Connie Rottschäfer. © Paul Rapp

Dit weekend werd bekend dat de Marikenloop mogelijk verdwijnt. Met dat scenario houdt de organisatie serieus rekening. Reden: de vrouwen hebben een inhaalslag gemaakt en geen eigen loop meer nodig.

Connie Rottschäfer uit Doetinchem (59) loopt voor de dertiende keer de Marikenloop. Ze loopt altijd de tien kilometer, zegt ze. ,,Ik train elke week. De Marikenloop is een doel op zich, anders heb ik het gevoel dat ik voor niks loop.’’

De laatste jaren was het te druk tijdens de Marikenloop, zegt Rottschäfer. ,,En te commercieel. Het zou jammer zijn als de Marikenloop ophoudt te bestaan, maar ik zou er ook niet heel rouwig om zijn. Er zijn genoeg leuke alternatieven. De emancipatoire kant ervan was voor mij nooit een issue.”

Volledig scherm
Gwen Rottschäfer © Paul Rapp

Drie jaar geleden waren er nog meer dan 10.000 inschrijvingen voor de Marikenloop, vorig jaar waren er 6300 loopsters. De Marikenloop was in 2003 één van de eerste hardloopevenementen speciaal voor vrouwen. De wedstrijd had in 2012 de piek met 16.000 inschrijvingen. Deze zondag is de zeventiende editie.

Dochter Gwen Rottschäfer (22) loopt ook de tien kilometer. Het is de derde keer dat ze meedoet aan de Marikenloop, vertelt ze.

,,We zijn nu een beetje het terrein aan het verkennen. De gezelligheid van de Marikenloop trekt me erg aan. Het heeft wel wat, al die vrouwen bij elkaar. Het voelt heel ontspannen hier, het is heel relaxed. Alleen al vanwege de goede sfeer zou het jammer zijn als er geen Marikenloop meer was.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen