Volledig scherm
PREMIUM
Artist impression van een nieuwe woonvorm in een landelijker Dukenburg. © De Loods Architecten

Hoe maken we Dukenburg weer mooi? De diagnose en de medicijnen

NIJMEGEN - Het zijn zorgwekkende berichten over Dukenburg: de bevolking vergrijst, leegstand ondermijnt winkelcentrum Dukenburg, vooral Meijhorst en Zwanenveld kampen met sociale problemen en het hele stadsdeel tobt met zijn imago.

Het zijn geen nieuwe geluiden, maar anders dan een aantal jaren geleden onderkent het stadsbestuur de problemen meer dan ooit. Het wil er ook werk van maken het in de jaren 60 en 70 gebouwde stadsdeel nieuw leven in te blazen.

Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) kreeg van de gemeente opdracht de mogelijkheden hiervoor te verkennen. Het visionaire boekwerk ‘Dukenburg Uprising’ is het resultaat van dat onderzoek.

Zaken die niet deugen

Dat biedt enerzijds een triest stemmende opsomming van zaken die niet deugen. Het is materiaal om te illustreren dat Dukenburg inderdaad ziek is. Maar veel meer aandacht is er voor medicatie die volop is te vinden om de patiënt beter te maken en wie weet zelfs meer levenskracht te geven dan het in al die decennia heeft gehad.

Zodat het, zoals de inwoners van het stadsdeel mogen hopen, kan dienen als opmaat voor een volgend, nog te schrijven deel twee: ‘Dukenburg, alive and kicking’.

Wat zijn volgens Architectuurcentrum Nijmegen de zwakke kanten van Dukenburg?

1. Weinig uitstraling

Dukenburg kent weinig oude gebouwen met een bijzondere betekenis. De meeste woningen hebben geen bijzondere identiteit. De staat en de uitstraling van de huizen worden als matig beoordeeld.

2. De auto domineert

Het stadsdeel heeft naar binnen gekeerde wijken. Je doorkruist het over brede stroken asfalt, maar er is nauwelijks interactie met de winkel- en wijkcentra. Wegen zijn gericht op woon-werkverkeer met de auto en dat maakt het minder aantrekkelijk voor fietsers.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen