Horeca schreeuwt om personeel: veel studenten aan het werk bij GGD’s die beter betalen
NIJMEGEN - De horeca schreeuwt om personeel. Het aantal vacatures ligt al boven de piek van zesduizend van vorig jaar zomer, toen de horeca op volle toeren draaide.
Dat blijkt uit een analyse van uitzender Randstad Groep op basis van cijfers van Jobdigger, dat websites afstruint op zoek naar onlinevacatures. Vooral medewerkers bediening, koks, personeel in de keuken en horecamanagers worden gevraagd. Hiermee willen horecaondernemers inspelen op de versoepelingen die volgende week ingaan, denkt Bart van Krimpen, arbeidsmarktdeskundige bij Randstad. ,,Al zijn de versoepelingen nog beperkt, het effect is al enorm.”
In de horeca wordt veel gewerkt met oproepkrachten: van de bijna 400.000 banen worden er 174.000 ingevuld door onder meer studenten die als bijbaan oberen of in de keuken staan. Veel van hen zijn nu bij de GGD's en commerciële teststraten gaan werken. De GGD's betalen beter dan de meeste horecazaken: een student van een jaar of 20 verdient al snel 17 euro per uur en het dubbele op zondag. ,,Tegen dat soort bedragen kunnen maar weinig bedrijven op’’, zegt voorzitter Sander Wind van de Gelderse afdeling van Koninklijke Horeca.
90.000 medewerkers overgestapt
In de horeca ligt het loon voor zo'n 20-jarige rond de 10 euro. Wind: ,,En dan betaalt de horeca nog beter dan bijvoorbeeld de supermarkten. Maar bij de GGD's gaat het om overheidsgeld: die hebben grote budgetten.’’
Sinds de start van de coronacrisis zijn volgens vakbond FNV 90.000 horecamedewerkers in een andere sector gaan werken. Op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat een op de vijf naar een andere baan is overgestapt, terwijl al voor de coronacrisis een op de drie horecabedrijven met personeelstekort te kampen had.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee. -
PREMIUM
Busrit naar museum met de hele klas bijna dubbel zo duur: kunnen alle kinderen nog wel meedoen?
Kunnen kinderen uit arme gezinnen nog wel mee naar culturele excursies? Die zorgen leven bij de SP in Nijmegen, omdat het vervoer dat voor de uitjes nodig is veel duurder is geworden.Nijmegen -
PREMIUMMet video
Cafetaria Dwars voorlopig niet open na brand, buurt leeft mee met eigenaren: ‘Heel triest voor ze’
Van de populaire Nijmeegse cafetaria Dwars is twee dagen na een felle brand weinig meer over. De zaak gaat voorlopig niet open. Buurtbewoners en andere horeca-eigenaren in het gebied leven mee met de gedupeerden.Nijmegen -
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten. -
18
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.
-
PREMIUM
Maurits (34) geeft als politicoloog hoorcolleges aan de universiteit en blust als brandweerman branden in zijn eigen dorp
Er ging een wereld open voor politicoloog Maurits Meijers (34) toen hij zich aanmeldde bij de vrijwillige brandweer in zijn woonplaats Wyler, net over de grens bij Nijmegen. ,,Hoe rol je een brandweerslang op? Ik moest alles leren.”Nijmegen -
-
-
PREMIUM
Waarschuwing: laat de takkeling met rust (en meer natuurtips)
Het weer speelt niet mee, maar het is toch echt lente. Tijd om de bossen en andere natuurgebieden in te trekken. Maar let op, er zijn wel spelregels. Juist nu de drukte in de kraamkamer van de natuur eraan komt, is voorzichtigheid geboden.Nijmegen -
PREMIUMin herinnering (1941-2023)
Nol Lippmann, het geweten van de Betuwe
Arnold Lippmann – Nol voor zijn collega’s – was jarenlang als journalist het geweten van de Betuwe. Afgelopen maandag is hij op 82-jarige leeftijd overleden.Nijmegen
In samenwerking met indebuurt Nijmegen
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerjo boer