Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Huisartsen zien erg rustige spreekuren en maken zich zorgen

NIJMEGEN - Het lijkt erop dat patiënten het vermijden de huisarts te bellen voor iets anders dan corona. Huisartsen in de regio Nijmegen-Boxmeer komen met een oproep: bel gewoon op als het ernstig genoeg is. De huisartsen zijn er voor iedereen en het is veilig. 

Het aantal telefoontjes bij huisartsen in de regio dat niet over corona gaat, is nog maar een fractie van het aantal contacten voor de coronacrisis. Het is ongeveer een derde van wat normaal is, schat Guido Adriaansens, huisarts en voorzitter van crisisteam huisartsenzorg in de regio Nijmegen-Boxmeer.

,,Dat is een zorg”, zegt hij. ,,Want met sommige zaken wil je niet wachten. Ik denk aan een situatie als het voelen van een knobbeltje in de borst. Dan is het  belangrijk dat mensen weten dat ze niet hoeven te wachten en de huisarts kunnen bellen.”

Redenen

Er zijn twee mogelijke redenen waarom reguliere patiënten momenteel minder bij de huisartsen aankloppen.

,,Mensen kunnen denken dat huisartsen te druk zijn met het coronavirus, of ze kunnen bang zijn voor besmetting met het virus bij de praktijk. Maar huisartsen hebben nog voldoende tijd voor andere patiënten met klachten die ernstig genoeg zijn. En coronaverdachte gevallen komen niet in de huisartsenpraktijk, die gaan naar de huisartsenpost bij het CWZ. Dat is gescheiden.”

Veilig

Het is wel zo dat huisartsen het aantal fysieke consulten beperkt hebben, dat is ook noodzakelijk met het oog op de maatregelen tegen het coronavirus. Huisartsen werken nu meer met telefonische consulten, beeldbellen of e-consulten.

Maar in sommige gevallen is het belangrijk dat een huisarts een patiënt ziet en dat kan ook nog steeds, benadrukt Adriaansens. ,,Ook daarvoor zijn maatregelen getroffen zodat dat veilig kan. Zo is in de wachtkamer voldoende ruimte tussen de stoelen en worden afspraken gespreid over de dag gepland.”

Verder wil Adriaansens benadrukken dat ook mensen met psychische klachten en angsten niet hoeven te schromen contact op te nemen. ,,In deze periode kunnen angstklachten toenemen. Het is goed om het daar met de huisarts over te hebben. Of het nou in de spreekkamer is of per telefoon.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen