Volledig scherm
© EPA

In Berg en Dal Geen herdenking op 4 mei, maar wel ‘iets’

BERG EN DAL - De dodenherderking op 4 mei in de gemeente Berg en Dal is afgeblazen. Maar in verschillende dorpen gaat wel ‘iets’ gebeuren bij het plaatselijke oorlogsmonument. Zonder publiek, dat wel. Bevrijdingsfeesten op 5 mei zijn er niet vanwege het besmettingsgevaar van het coronavirus. 

De gemeente Berg en Dal heeft de verschillende comité's (in Groesbeek, Berg en Dal, Beek, Ooij, Leuth. In Millingen organiseert de gemeente het zelf) laten weten dat er dit jaar geen raadslid komt voor een toespraak. 

,,Omdat er dit jaar een extra grote herdenking op de Canadese Begraafplaats zou zijn, zouden de burgemeester en de wethouders daar acte de presence geven. Raadsleden was gevraagd  om bij de andere herdenkingen de gemeente  te representeren. Maar we hebben iedereen laten weten dat het dit jaar niet doorgaat. Door alle evenementen is vooralsnog tot 1 juni een streep gezet”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Vlaggen halfstok

Dat betekent niet dat er helemaal niet stilgestaan wordt bij de slachtoffers van WOII. Zo zullen in verschillende dorpen in ieder geval de vlaggen bij het monument halfstok hangen. In Berg en Dal wil Berg en Dals Bloei toch boeketten bij het monument neerleggen. ,,Maar dat doen we op een afwijkend moment dat we bovendien niet bekend maken, anders komen er toch weer mensen op af”, zegt Wim Altena.

Ook in de andere dorpen wordt er nagedacht over een  manier waarop er toch herdacht kan worden, maar zonder publiek. Geopperd wordt om een trompettist op enig moment de Last Post te laten blazen bij het plaatselijke monument; andere comité's overwegen om met een paar mensen een kort moment bij het monument te gedenken. ‘De koning gaat ook naar de Dam om te herdenken, maar hij gaat wel alleen’, aldus  de comité's. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen