Volledig scherm
© Thinkstock

In Nijmegen komt een meldpunt om sjoemelen met zorg te melden

NIJMEGEN - Declareert de zorgaanbieder consequent meer uren dan zoonlief aan begeleiding krijgt? Brengt de zorgboerderij meer dagdelen in rekening dan vader er naartoe gaat? Wordt oma overstelpt met zorg, terwijl ze alleen huishoudelijke hulp nodig heeft?

Wie vermoedt dat sprake is van zorgfraude, kan voortaan terecht bij een centraal meldpunt in Nijmegen. Dit geldt niet alleen voor Nijmegenaren, maar ook voor inwoners van Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Mook en Middelaar en Wijchen. 

Fraude

Op hun beurt kunnen zorgmedewerkers die bijvoorbeeld een cliënt ervan verdenken dat die met zijn pgb-budget (persoonsgebonden zorgbudget) fraudeert, dit óók bij het meldpunt aankaarten. Daarnaast kunnen zorgaanbieders en verwijzers - zoals huisartsen - er terecht. Het regionale Meldpunt Signalen Zorg heet het officieel. Het is er gekomen op initiatief van de gezamenlijke gemeenten, aanvullend op het al bestaande landelijke Meldpunt Zorg.

Als een melding bij het regionale Meldpunt binnenkomt en gegrond lijkt, kan er een onderzoek volgen. Wie dat uitvoert, is afhankelijk van de soort melding. ,,Bij fraude zal dat meestal Bureau Handhaving van de gemeente zijn'', zegt een gemeentewoordvoerder. ,,Maar het kan bijvoorbeeld ook zijn dat een registeraccountant wordt ingeschakeld, het WMO-toezicht (Wet maatschappelijke ondersteuning SW), of de Jeugdinspectie.''

Anoniem

Anoniem een melding doen, is in principe mogelijk. Alleen zal in zo'n geval niet altijd sprake kunnen zijn van een vervolgonderzoek, laat de woordvoerder weten. Dat is dan afhankelijk van de aard van de melding. Het Meldpunt Signalen Zorg is te bereiken door een formulier in te vullen op de site van het ROB (Regionaal Ondersteuningsbureau Wmo & Jeugdhulp, www.robregionijmegen.nl). Op de site zijn ook een postadres, mailadres en telefoonnummer van het meldpunt te vinden.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen