Indische gemeenschap in Nijmegen zoekt 75 stadsgenoten voor solidariteit met 75-ste herdenking

NIJMEGEN - De Indische gemeenschap van Nijmegen nodigt 75 stadsgenoten uit om de Indische Melati-speld te dragen. Die speld is een uiting van solidariteit met de oorlogsslachtoffers in het voormalige Nederlands Indië. Daar eindigde de strijd pas op 15 augustus 1945.

De Indische Melati-speld.
Volledig scherm
De Indische Melati-speld. © eigen foto

Toen op 5 mei 1945 in Nederland de bevrijding werd gevierd, woedde aan de andere kant van de wereld nog een oorlog. Tienduizenden Nederlanders lieten alsnog het leven bij dwangarbeid aan de Birmaspoorlijn of in een van de Japanse interneringskampen.

De vrede kwam daar pas na de atoombommen op Nagasaki en Hiroshima, toen Japan op 15 augustus capituleerde. Onder de slachtoffers van de Japanse bezetting waren ook Nijmegenaren. In deze stad wonen nog steeds veel mensen met een achtergrond in Nederlands Indië. 

Herdenking
De Indische gemeenschap is elk jaar aanwezig op 4 mei bij de kranslegging op het Traianusplein. Daarnaast is er op 14 augustus een Indië-herdenking in het stadhuis en een kranslegging op de Gedeputeerdenplaats. 

In dit jubileumjaar wil het Platform Indische Organisaties Nijmegen (PION) meer bekendheid geven aan de Indië-herdenking. Het nodigt daarom 75 Nijmegenaren uit om van 5 mei tot en met 15 augustus een speciale speld te dragen: de Melati. Deze Indische jasmijn is een herdenkingssymbool voor de hele Indische  gemeenschap. 

De Indische organisatie heeft bekende Nijmegenaren benaderd om de speld te willen dragen, onder wie Hubert Bruls en Angela Maas. Andere Nijmegenaren kunnen zich aanmelden bij p.van.riel@pelita.nl, 06-13523093.

  1. Gemeentehuis Berg en Dal kleurt groen, als teken van hoop

    Gemeente­huis Berg en Dal kleurt groen, als teken van hoop

    GROESBEEK - Het gemeentehuis van Berg en Dal in Groesbeek wordt donderdagavond in groen licht gezet. ,,De kleur van hoop in coronatijden.” Als het aan initiatiefnemer William Bach ligt, volgen andere gemeenten in Nederland dat voorbeeld. Bach is eigenaar van Switch Geluidverhuur en Verkoop uit Groesbeek en wil met zijn actie mensen een hart onder de riem steken. ,,Het zou toch mooi zijn als dit landelijk navolging krijgt. Je kunt met kleur een heel basic statement maken.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen