Volledig scherm
Sinterklaas wachtte in Groesbeek een warm welkom. © Theo Peeters

‘Intocht Sinterklaas hier veel relaxter dan in Nijmegen’

GROESBEEK - Met een klein legertje vrijwilligers redde  André Brouwer van Stichting Sint Michael Kringloop zondag de komst van Sinterklaas naar Groesbeek. 

Bedrijven en particulieren zorgden voor mandarijnen, pepernoten en warme chocomel. Maar ook waren er een echt podium een presentator, zelfs een dweilorkest en natuurlijk zwarte pieten. 

Het veldje achter de kringlooploods stroomde in korte tijd vol met een paar honderd vooral heel jonge kinderen en hun ouders. Danspieten leerden de kinderen een welkomstdansje voor de sint, orkestpieten bliezen de bekende sinterklaasliederen. Kale stalen containers rondom het veldje waren versierd met vrolijke vlaggetjes, grote ingepakte cadeaudozen en klauterpieten. 

Het hoogtepunt was de verschijning van de goedheiligman, waarvan iedereen zich de afgelopen maanden had afgevraagd of hij nog zou komen, uit één van de containers.

Spannend

Erik Zwartjes was er met zijn dochters van 4 en 7. „De jongste vindt het allemaal wel een beetje spannend. De oudste zit in de twijfelfase. Ze gelooft niet meer in Sinterklaas, maar nog wel in de pieten. De opzet dit jaar is erg goed. Geen intocht kan toch eigenlijk niet?” Sinterklaas zelf is ook tevreden. „Wat een spektakel! De opkomst is enorm en wat een goede sfeer!", liet hij weten. 

Quote

Wij waren zaterdag met onze kinderen bij de intocht in Nijmegen. Overal schreeuwen­de mensen en politie

Jurgen en Samantha de Groot

Behalve Groesbekenaren waren er ook opvallend veel Nijmegenaren bij de intocht, zoals Jurgen en Samantha de Groot: „Wij waren zaterdag met onze kinderen van 2 en 4 bij de intocht in Nijmegen. Overal politie en schreeuwende mensen. Vreselijk. Hier is het veel relaxter, geen agent gezien.”

Chocomel

Ook de Berg en Dalse politiek droeg een steentje bij. De raad sponsorde de intocht met de 300 euro, die oorspronkelijk voor de winkeliersvereniging bestemd waren. VVD-gemeenteraadslid Mechteld ten Doesschate schonk de chocomel en wethouder Irma van de Scheur nodigde de kinderen uit om samen naar de warme sporthal Heuvelland te komen.

Brouwer kijkt tevreden terug op een geslaagde middag. Hij richt samen met Mike Kuperus van MPK-Evenementen een stichting op, die de sinterklaasintochten voortaan wil gaan organiseren.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen