Volledig scherm
PREMIUM
De te koop staande katholieke kerk in Beek Ubbergen, 16-10-2019 . © Gerard Verschooten

‘Jezus joeg de tollenaars weg, maar de kerk jaagt ons weg’

BEEK - De Beekse Sint-Bartholomaeuskerk is geen kerk meer. Pastoor Rudo Franken droeg zaterdag de hostie het gebouw uit, waarmee het aan de eredienst is onttrokken. Vanwege gebrek aan geld en kerkgangers moet de gemeenschap de mis vanaf nu op andere plekken vieren.

De laatste mis is er een als veel andere, maar wel een die in het teken van afscheid staat. Jammer, maar ook een nieuw begin, aldus pastoor Rudo Franken.

,,Na de sluiting komt er meer aandacht voor verdieping, verbinding en verjonging", zegt hij tijdens de mis. Franken bedankt zijn collega's en kerkgangers, ruimt in stilte het altaar leeg en loopt nog een laatste keer met het relikwie van Sint Bartholomaeus de kerk door. De organist speelt het slotakkoord onder luid applaus.

Het is niet de laatste noot die op het orgel gespeeld zal worden. De Nijmeegse vastgoedontwikkelaar Ton Hendriks heeft het kerkgebouw opgekocht, en in zijn verbouwingsplannen - tot bierbrouwerij of koffiebranderij - blijft het orgel staan. Relikwieën en andere religieuze voorwerpen gaan naar andere kerken.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen