Volledig scherm
Jo Janssen van Gewoon Nijmegen. © Paul Rapp

Jo Janssen (Gewoon Nijmegen) stopt als raadslid: 'Dit is geen kiezersbedrog'

NIJMEGEN - Hij behaalde 1.870 stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen, toch stopt Jo Janssen van Gewoon Nijmegen als raadslid. De man met de onversneden Nijmeegse tongval draagt het stokje over aan de nummer twee van de partij, Ton Roes.

Quote

Jo is geen dossiervre­ter, dat weet iedereen

Ton Roes, opvolger

Gewoon Nijmegen verloor afgelopen woensdagavond één van haar twee raadszetels. Janssen ziet het niet zitten om als eenling in de gemeenteraad te gaan zitten. ,,Met z’n tweeën was het makkelijker geweest. Dan kun je elkaar ondersteunen. Bedenk: ik ben al 76.”

Roes vult aan: ,,Jo is geen dossiervreter, dat weet iedereen. Ook ik zal het in mijn eentje niet makkelijk hebben, maar ik heb wat meer bestuurlijke ervaring.” Roes is nog tot mei directeur van theater ‘t Mozaïek in Wijchen. Daarvoor was hij in die plaats onder meer loco-gemeentesecretaris.

Janssen, oprichter van Gewoon Nijmegen, heeft er twaalf jaar als raadslid opzitten. Hij kreeg dikwijls kritiek omdat hij vaak niet aanwezig was bij raadsvergaderingen. Vervelende privé-omstandigheden én een ernstig verstoorde werkrelatie met zijn voormalige nummer 2, Ruud Klein Hemmink, speelden daarin het aflopen jaar mee, stelt Janssen. Klein Hemmink erkende deze week dat de twee ruzie hadden. Maar hij noemt het onzin dat Janssen daarom zo veel afwezig was.

Kiezersbedrog?

Dat Jo Janssen nu stopt als raadslid, vlak na de verkiezingen waarbij hij lijsttrekker was en werd herkozen, kan als kiezersbedrog worden gezien, beaamt Janssen. ,,Maar dat is het wat mij betreft niet. Ik blijf voorzitter van mijn partij, en ik blijf ook fractievolger. Wij zijn er altijd vanuit gegaan dat Gewoon Nijmegen minstens twee zetels zou halen. Dan was ik zeker doorgegaan. Maar in mijn eentje moet ik dat niet doen.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Vernieuwd ‘grootste restaurant van Nijmegen’ schaft vleesloze maandag af

    Vernieuwd ‘grootste restaurant van Nijmegen’ schaft vleesloze maandag af

    NIJMEGEN - De Refter, het universiteitsrestaurant op de Nijmeegse campus, is voor 1,2 miljoen euro helemaal verbouwd en vernieuwd. Het oude meubilair is buiten de deur gezet, nét als Meatless Monday, oftewel de vleesloze maandag. Een hamburger of een ander stuk vlees is vanaf volgende week álle dagen te krijgen in de vernieuwde Refter. Na driënhalf jaar zet de Radboud universiteit een streep door de vegamaandag.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen