Jonge schrijvers uit de regio laten van zich horen tijdens Wintertuin 2019

videoNIJMEGEN - Jong talent uit de regio Arnhem-Nijmegen was overduidelijk aanwezig tijdens Wintertuin 2019, het literatuurfestival dat zaterdagavond in Doornroosje in Nijmegen werd gehouden. Met performances op het scheivlak van proza, poëzie, dans en muziek trokken onder meer Merel van Slobbe, Christiaan Lomans en Max Hermens de aandacht.

Van Slobbe (27) uit Nijmegen droeg haar intieme, haast vertellende poëzie, ondersteund door een danseres,  voor in een doodstille zaal. Lichamelijkheid, identiteit (wanneer word je iemand, en wie word je?) en de verwondering over wat ze om zich heen ziet zijn belangrijke thema's in haar werk.

‘Een groot verlangen naar vloeibaarheid’

Volledig scherm
Merel van Slobbe draagt haar werk voor, ondersteund door danseres Beatrix Joyce. © Flip Franssen

Identiteit, en met name gender, zijn ook een leidend thema bij Christiaan Lomans (25) uit Arnhem. Hij ziet zichzelf als een non-binair persoon, iemand op wie begrippen als 'man’ of 'vrouw’ geen betrekking hebben.

,,In mijn werk heb ik een groot verlangen naar vrijheid, naar vloeibaarheid. Dit in tegenstelling tot de wereld waarin alles vaststaat, een vaste vorm heeft of moet hebben. Ik zit ook niet vast aan genres. Ik maak taal, of dat nu poëzie, proza of performance is.’’

Volledig scherm
Max Hermens tijdens zijn optreden. © Flip Franssen

Max Hermens (28) uit Nijmegen werkt juist meer traditioneel. Hij schrijft korte verhalen en houdt van 19e-eeuwse schrijvers als Tolstoj en Henry David Thoreau (Walden).

,,Ik kom uit Siebengewald, een klein dorp in Noord-Limburg. Ik schrijf over jongeren, vaak uit lagere milieus op het platteland, die de wereld in trekken en daar avonturen beleven. Met een beetje drank en drugs. Een beetje Huckleberry Finn-achtig. De natuur is in mijn werk altijd aanwezig. Het is ten dele autobiografisch, maar zelf hield ik in mijn jeugd altijd wat meer afstand tot wat er in het dorp gebeurde.’’

Goedkope, kleine uitgaven

Lomans gaf op Wintertuin een performance in tekst, beeld en klank samen met Marieke Polderdijk. Van Slobbe en Hermens presenteerden tijdens een gezamenlijk optreden hun nieuwe chapbook, een goedkope kleine uitgave met dunne kaft. Aan de rand van een lichaam (Van Slobbe) en Toch zonken ze niet (Hermens) trokken veel belangstelling, gezien de geanimeerde drukte tijdens hun signeersessie.

Volledig scherm
Merel van Slobbe. © Menno Pols/DG

In samenwerking met indebuurt Nijmegen