Jonge, vrouwelijke bandleiders domineren internationaal jazzfestival in Nijmegen
NIJMEGEN - Verdeeld over drie dagen biedt het Festival Jazz International Nijmegen een avontuurlijk programma op diverse podia. Vrouwelijke bandleiders nemen hierbij het voortouw.
Rene Megens
Ook het Festival Jazz International Nijmegen (FJIN) had vorig jaar last van de coronapandemie. Kort voor aanvang moest er toen een groot kruis door de vijfde editie van het meerdaagse jazz-evenement in de Waalstad. Het lustrum wordt nu alsnog gevierd, van 29 tot en met 31 oktober.
Wim Westerveld (Music Meeting Festival) en zijn medeprogrammeurs Robert Meijerink (Doornroosje) en Patrice Zeegers (JIN Podium) hebben zich ingespannen om het festival internationaal te houden. Dat is gelukt. Meer dan de helft van de elf acts komt uit het buitenland waarvan twee uit de Verenigde Staten.
Amerikaanse bands toeren weer
Westerveld: ,,Op dit moment toeren Amerikaanse bands weer volop in Europa. Ze durven weer. Het zal vast wel goed gaan. Maar als de besmettingscijfers hier blijven stijgen, kan het zomaar zijn dat Nederland weer rood gebied wordt. Dan kunnen de muzikanten ons land waarschijnlijk wel in. Maar als ze er uit willen, moeten ze misschien wel in quarantaine. Dat ligt aan het land waar ze naartoe gaan.”
Na de afgelasting in 2020 maken vier destijds geprogrammeerde acts alsnog dit jaar hun opwachting in Nijmegen. Het gaat onder meer om concerten die geïnitieerd zijn door FJIN. ,,Het is belangrijk dat die optredens doorgaan, want Alba Gil Aceytuno en het Jo Goes Hunting Orchestra hebben voor deze gelegenheid een speciaal project opgezet”, zegt Westerveld.
Twee veranderingen
Ook dit jaar is het op diverse locaties in Nijmegen te doen. Wel zijn er twee veranderingen ten opzichte van de twee voorgaande edities. Er zijn geen gratis concerten meer om nieuw publiek te trekken. Bovendien is er een festivaldag minder.
,,Deze twee besluiten zijn al in mei genomen vanwege de vele coronagerelateerde onzekerheden. Het leek ons verstandig te werken met aparte tickets per dagdeel, in feite per zaal. Daarom zijn er ook geen passe-partouts dit jaar. Zo weten we vooraf exact hoeveel mensen er per zaal en concert zullen komen. We wilden een compact festival met een eenvoudig ticketstructuur. Om budgettaire reden is deze keer de donderdag afgevallen.”
Er zijn geen passe-partouts dit jaar. Zo weten we vooraf exact hoeveel mensen er per zaal en concert zullen komen.
Wim Westerveld, Programmeur
Progressieve jazz
FJIN is wederom georganiseerd door een samenwerkingsverband van allerlei jazz-instanties en podia. Westerveld: ,,Het is een stadsfestival met progressieve jazz. Nieuw is dat er dit keer heel veel vrouwelijke muzikanten komen spelen. En ze zijn vaak nog jong ook.”
,,Deze vrouwen zijn niet zomaar onderdeel van een groep, ze leiden de band. Veel meer vrouwen dan vroeger maken de laatste jaren muziek en volgen muziekopleidingen. Het zijn vooral blazers. Twintig jaar geleden zongen ze of ze speelden viool of dwarsfluit. Dat is enorm veranderd, gelukkig maar.”
Avontuurlijk
Avontuur tekent de artiesten. Zo koppelt de Spaanse saxofonist Alba Gil Aceytuno in Brebl met haar Pack Project moderne jazz en improvisatie aan punk, klassiek en Canarische folklore. In de Thiemeloods treedt de jonge Zuid-Koreaanse Sun-Mi Hong op. De in Rotterdam wonende slagwerker brengt een mengeling van jazz, impressionisme en Koreaanse muziek.
Stemkunstenaar Greetje Bijma, violist Mary Oliver en pianist Nora Mulder vertegenwoordigen de oude garde. Het improvisatie-trio staat in De Vereeniging. Het laatste concert van deze editie is van Melissa Aldana. De Chileense New Yorkse tenorsaxofonist staat te boek als een wereldtopper en heeft een avant-gardistische en onderzoekende manier van spelen en improviseren.
De concerten zijn in Brebl (29 oktober), Thiemeloods en Doornroosje (30 oktober) en De Vereeniging, Lindenberg en LUX (31 oktober). Zie Festival Jazz International Nijmegen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.