Een kolonie eikenprocessierupsen.
Volledig scherm
Een kolonie eikenprocessierupsen. © ANP

Kamer: minister Schouten moet ingrijpen bij eikenprocessierups

Natuurminister Carola Schouten moet snel in actie komen om de eikenprocessierupsplaag aan te pakken. Verschillende Tweede Kamerfracties roepen de minister hiertoe op. 

Quote

Mogelijk moet er een nationaal actieplan komen

Maurits von Martels, CDA

Partijen in de Tweede Kamer vinden dat de rupsenplaag de aandacht van de rijksoverheid behoeft. PvdA-Kamerlid William Morlag: ,,De minister moet samen met provincie en gemeenten snel een veel uitgebreider bestrijdingsplan maken voor de korte termijn en laten onderzoeken hoe de toenemende problematiek structureel het hoofd kan worden geboden.’’

Hij gaat de minister via schriftelijke vragen hiertoe oproepen en wil dat ze ook in het buitenland gaat kijken wat er aan het probleem te doen is. Regeringspartij D66 heeft dinsdag ook schriftelijke vragen over de plaag opgesteld. Tjeerd de Groot: ,,D66 is van mening dat er een landelijke regie moet komen om de overlast van de eikenprocessierups terug te dringen.’’

CDA-Kamerlid Maurits von Martels gaat vanmiddag nog in een debat met de minister en de kwestie aan de orde stellen. ,,Enige regie van de minister is zeker nodig, mogelijk moet er een nationaal actieplan komen. Gemeenten komen vaak te laat in actie en missen de kennis.’’ Ook GroenLinks wil Kamervragen stellen. Minister Schouten laat desgevraagd weten dat ze voor haarzelf geen rol ziet weggelegd. ,,De regie ligt bij de gemeenten.’’

Immense vormen

De overlast door de eikenprocessierups - de ontelbare brandharen van de rups zorgen voor bulten, jeuk en andere irritaties - neemt volgens het Wageningse kenniscentrum eikenprocessierups immense vormen aan. Door de hitte zijn de afgelopen dagen veel rupsen voor verkoeling vanuit de boomtoppen naar de voet van de bomen gekropen. 

De provincie Gelderland maakte gisteren bekend dat ze twee keer zo veel machines en mensen inzet als vorig jaar. De bestrijding van de rups duurt langer dan gedacht. Zo zijn er onder meer ondergrondse nesten, waardoor de preventieve bestrijding minder goed heeft gewerkt, aldus de provincie. Gevolg is dat soms meerdere keren uit dezelfde bomen nesten moeten worden weggezogen.

Vierdaagse

De route van de Nijmeegse Vierdaagse krijgt bij de provincie Gelderland voorrang bij het bestrijden van de eikenprocessierups. Pas daarna zijn locaties aan de beurt waar kwetsbare personen komen zoals scholen, ziekenhuizen en verzorgingshuizen, meldt de provincie. De Vierdaagse krijgt prioriteit, omdat daar volgens woordvoerder Everdien Gunsing zo veel mensen aan meedoen. ,,Het gaat om het aantal.’’ Na de Vierdaagse, ziekenhuizen, scholen en verzorgingshuizen komen andere drukke plaatsen aan de beurt, zoals bushaltes en carpoolplaatsen. Als die klaar zijn worden drukke fietsroutes aangepakt.

De provincie waarschuwt mensen niet in de buurt van eiken in de bermen te gaan zitten of met een camper te gaan staan. Door de harde wind eerder deze maand zijn de brandhaartjes van de rups, die zorgen voor irritatie en jeuk, verspreid.

Op de website van de Gelderlander is het sinds dinsdag voor iedereen mogelijk plekken te melden waar overlast van de eikenprocessierups is. Binnen enkele uren waren daar al honderden meldingen op binnengekomen via dg.nl/meldpuntrups.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen