Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Domien van der Meijden

Kinderziekten nekken Solesta, de
‘easyJet van zonneboilermarkt’

NIJMEGEN - Kinderziekten hebben het Nijmeegse bedrijf Solesta de nek omgedaan. Het bedrijf kwam met een innovatieve zonneboiler op de markt, maar er haperde nog te veel aan. Met ontevreden klanten als gevolg.

Dat zegt advocaat Laurens Sjoerts van het  Nijmeegse kantoor Poelmann van den Broek, dat het faillissement begeleidt. In totaal is er door investeerders ‘enkele tonnen’ gestoken in het zonnewarmtebedrijf, geld van onder meer Topfonds Gelderland. Dit fonds van de provincie Gelderland (dat wordt beheerd door ontwikkelingsmaatschappij Oost NV) dichtte Solesta veel kansen toe. Het bedrijf zou moeten uitgroeien tot een succesvolle prijsvechter, ‘de Easy Jet van de zonneboilermarkt’. 

Voet tussen de deur

Solesta hoopte bij woningcorporaties een voet tussen de deur te krijgen, een doelgroep die interessant was. Maar dat is niet gelukt. Het feit dat de zonneboiler nog niet goed genoeg was en de ontevreden klanten in de beginfase, zal daarbij meegespeeld hebben. De markt droogde op. 

De curator had aanvankelijk goede hoop op een doorstart van Solesta. ,,Er waren zestien geïnteresseerde partijen, maar toen ze zagen wat het inhield heeft er niemand een bieding gedaan.” 

Eindelijk Zon

Een van de kandidaten heeft nu alleen het octrooi (intellectueel eigendom), de inventaris en de voorraad (zonneboilers en onderdelen daarvan en zonnepanelen) Bij Solesta werkten vier mensen. Het bedrijf huurde een pand op Kerkenbos (Lindenholt). 

Ook dochterbedrijf Eindelijk Zon, dat in 2011 is opgericht, is inmiddels door de rechtbank Gelderland failliet verklaard. Dit was een leverancier van zonnepanelen en werkte uitsluitend met zzp’ers. Bij Eindelijk Zon was één werknemer in dienst. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen