Volledig scherm
Soldaat Walter Webster, zijn vrouw Harriet met hun kinderen Marlene en Michael. De kleindochter zoekt contact met het gezin bij wie haar opa in 1944 gelogeerd heeft. © eigen foto

Kleindochter Britse oorlogsveteraan zoekt en vindt Nederlandse logeerfamilie

Het is best even schrikken als je je eigen babyfoto in de krant ziet staan. Maar Ton Vermeulen (78) reageert verheugd op de zoektocht van de Britse Mandy Jackson, die graag in contact wil komen met het gastgezin van haar opa, oorlogsveteraan Walter Webster. Ze plaatste een oproep in de Gelderlander

Het initiatief van de Britse vrouw, kleindochter van de soldaat die een paar weken bij een familie in Nijmegen logeerde toen Vermeulen nog maar een klein manneke was, ontroert hem. Hij heeft andersom óók gezocht naar de Engelsen.

„We hadden in 1944 vier Britse soldaten te gast”, vertelt hij. „Alle vier waren ze tegelijk bij ons. Zij sliepen op zolder en wij, voor de veiligheid, in de kelder. Webster vertelde dat hij getrouwd was en kinderen had. Voor zijn zoontje liet hij een militair pakje maken in Nijmegen. Ik heb toen model gestaan voor de maten, omdat ik even oud was. En wat zijn kleindochter zegt, dat hij vaak sigaretjes stond te roken, kan ik me ook nog goed herinneren.”

De familie was niet het enige gezin met soldaten over de vloer, vervolgt Vermeulen. „Vlak bij onze straat stond vroeger een schoenenfabriek waar Britten gelegerd waren. Toen de vraag kwam of de jongens een paar weekjes vakantie mochten vieren bij de mensen thuis, gingen veel buurtgenoten daarop in. De straat stond vol met legervoertuigen, echt een happening.”

Ton Vermeulen en zijn vrouw zijn in 1992 in Engeland geweest, op bezoek bij twee van de vier Britse veteranenfamilies. Die gezinnen zijn ook naar Nijmegen gekomen, vertelt hij. „Het is ons toen helaas niet gelukt de andere twee families te vinden. Dat we elkaar binnenkort alsnog kunnen ontmoeten, vind ik zo bijzonder. Alsof het zo moest zijn.”

Volledig scherm
Kinderfoto van Ton Vermeulen en zijn zus Nelly. © eigen foto

In samenwerking met indebuurt Nijmegen