Volledig scherm
PREMIUM
Maria en Heinz Maahs vóór het onlangs verkochte hotel De Musschenberg in Beek. © Paul Rapp

Klem in de grote wereldgeschiedenis: Heinz en Maria groeiden op in niemandsland

Dossier Market GardenMet operatie Market Garden begint de bevrijding van dit deel van het land. Voor Heinz en Maria Maahs uit Beek, van origine Duits, betekende dit dat ze, jaren later, Nederlander werden.

Volledig scherm
Karl (links) en Agnes Maahs (midden), de ouders van Maria en Heinz. © Paul Rapp

De bijzondere geschiedenis van de familie Maahs uit Beek bij Nijmegen schetst het verhaal van de burger die klem komt te zitten in de grote wereldgeschiedenis. De grote wereldgeschiedenis die bepaalde dat een stukje van Duitsland, namelijk de Wylerberg, de Duivelsberg en de Musschenberg, bij Nederland kwam.

Heinz en Maria Maahs zijn kinderen van Karl en Agnes Maahs, een stel dat hotel-restaurant De Musschenberg runt in het Duitse grensplaatsje Wyler. Gezien de ligging zo pal tegen het dorp Beek aan, fungeerde De Musschenberg van oudsher meer als Nederlands dan als Duits logement.

Maria: ,,Mijn vader Karl was begin jaren ’30 een van de oprichters van de Beekse schutterij en speelde later voor Zwarte Piet bij het Sint Nicolaascomité. Nederlanders en Duitsers leefden nauw met elkaar.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen