Volledig scherm
Anne Thoss is kunstenares in Kleve en maakt een kunstwerk van manshoge beelden voor een monument bij de Thornse Molen. © Theo Peeters

Kunstwerk ter herinnering aan de evacuatie

PERSINGEN - Anne Thoss uit het Duitse Kleef ontwerpt een kunstwerk dat mogelijk bij de Thornsche molen in Persingen komt te staan. Het gaat om een groep van beelden - wellicht manshoog - die het lijden verbeeldt van de bewoners van deze regio die in de Tweede Wereldoorlog huis en haard moesten verlaten.

Het kunstwerk moet een van de startpunten markeren van een nieuw aan te leggen wandelroute. Langs die route - ongeveer 6 kilometer lang - komen informatiepanelen te staan. Andere startpunten zijn gepland bij de ingang van het Wylerbergmeer, aan de Beekse zijde, en in de kern van Zyfflich, zegt Hennie Driessen, voorzitter van Stichting Thornsche Molen. De molen lag aan het eind van de oorlog middenin de frontlinie. ,,Maar de wandeling en het kunstwerk gaan nadrukkelijk niet over de gevechtshandelingen. Ze moeten gaan over de ervaringen van gewone mensen."

50 mille

De gemeente wil nog niet nader ingaan op de komst van het kunstwerk, maar volgens Driessen is Berg en Dal tot nu toe enthousiast. De kosten raamt hij op 50.000 euro, waarvan de Euregio de helft voor zijn rekening zou willen nemen. 

Het is de bedoeling dat het kunstwerk in 2019 of 2020 bij de Thornsche molen verrijst. Dan is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.      

Anne Thoss voorziet haar kunstwerk van het gedicht 'Siehst du', dat zowel in het Duits als het Nederlands wordt afgedrukt. ,,Het zou mooi zijn als de beelden van het kunstwerk echt groot mogen worden, zodat mensen er tussendoor kunnen lopen", zegt ze. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen